Van Marwijk boft

Wie niet beter weet zou kunnen denken dat Arsène Wenger en Louis van Gaal gisteren bondscoach Bert van Marwijk ter wille wilden zijn door Robin van Persie en Mark van Bommel aan de kant te houden. Alsof de coaches van Arsenal en Bayern München hun spelers wilden sparen met het oog op de interland van Oranje woensdag tegen Turkije. Zou het echt?

Clubtrainers en bondscoaches zijn na het WK voetbal soms rechtstreeks tegenover elkaar komen te staan. Na een toch al voor de meeste voetballers slopend seizoen, volgde het mondiale eindtoernooi in Zuid-Afrika. Spanje, Nederland, Duitsland en Uruguay haalden de laatste vier. Moe, maar voldaan keerden de voetballers terug. Uitrusten was geboden. Maar nergens was vastgelegd voor hoe lang. Circus voetbal had alweer nieuwe affiches opgehangen.

Een club als Ajax deed al snel een dringend beroep op internationals als Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, Demy de Zeeuw en Luís Suarez om de club door de voorronde van de Champions League te loodsen. De Amsterdamse club was verzekerd van een financieel aantrekkelijk, maar fysiek loodzwaar programma. Ondertussen riepen Van Marwijk en diens Uruguayaanse collega Oscar Tabarez de Ajacieden ook op voor interlands in en tegen landen als San Marino, Moldavië, Indonesië en China. Van der Wiel is geen schim meer van zichzelf. Suarez loopt al weken op zijn laatste benen, maar treedt woensdag alweer met Uruguay aan in Chili. Met een dergelijke speelagenda is het wachten op langdurige blessures.

Arsenal en Bayern München zagen Van Persie en Van Bommel dit seizoen al met verschillende blessures aan de kant blijven. Van Persie keerde vorige week terug van een enkelblessure en speelde tot dusver 33 minuten. Van Bommel zou gisteren na een knieblessure weer in actie komen tegen FC Nürnberg. Door een blessure van de Argentijn Martin Demichelis bleef een invalbeurt uit.

Van Persie en Van Bommel willen woensdag heel graag speelminuten maken bij Oranje. De tactiek van Wenger en Van Gaal werkt. Terwijl de concurrentie met uitgebluste spelers op de been probeert te blijven, staan hun sterren weer net zo gretig te trappelen als voor het WK. Van Marwijk mag ze dankbaar zijn.

Koen Greven

    • Koen Greven