Uitgelicht

22-05-2008, Noordwijk. Rafael van der Vaart. Foto Bas Czerwinski

Actualiteiten

EénVandaag. De situatie van buitenlanders in Nederlandse vreemdelingendetentie is ‘schrijnend’, volgens asieladvocaten. De omstandigheden waarin zij moeten leven is volgens hen zeer zwaar. Een deel van deze gevangenen komt uit Tibet, een groep asielzoekers die onmogelijk kan worden teruggestuurd. Volgens China zijn zij terroristen. Ondanks hun onmogelijke terugkeer blijft deze groep echter wel gevangen zitten. Ned.1, 18.15-18.40u.

De wereld draait door. De cabaretiers en stand up-comedians Roué Verveer, Jandino Asporaat, Murth Mossel en Howard Komproe praten over hun nieuwe voorstelling Caribbean Combo. Muziek is er van de Belgische actrice, pianiste en zangers An Pierlé met haar begeleidingsband White Velvet. Prem Radhakishun is tafelheer. Ned.3, 19.30-20.25u.

Uitgesproken. Verslag over de staking morgen bij TNT door de postbodes. Ook aandacht voor de nieuwe Harry Potter-film die deze week in première gaat: Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1. En een onderzoek naar de wetenschappelijke werkelijkheid achter de onzichtbaarheidsmantels. Presentatie Jan Tromp. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Interview met de Britse vicepremier Nick Clegg (Liberal Democrats) die op bezoek is bij Mark Rutte. Over de crisis in de economie en de omvangrijke Britse bezuinigingen. Reportage uit Haïti, waar de cholera-epidemie zich steeds sneller uitbreidt. Ook portretten van de ouderwetse postbode en de moderne postbesteller. Ned.2, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. De Vlaamse mentalist Gili praat over theater en zijn Nederlandse concurrenten. Ned.1, 23.00-23.55u.

Informatief

Aanpakkers. Serie over mensen die in plaats van klagen over de leefbaarheid van Nederland het heft in handen nemen. Huisdieren worden vaak in een impuls aangeschaft en makkelijk weer van de hand gedaan. Carla Vink uit Eindhoven trekt zich het lot aan van de afgedankte cavia’s en verzorgt er thuis inmiddels 140. De Haagse Dennis Maduro, zelf vroeger ook geen lieverdje, vangt overlastgevende randgroepjongeren op door ze te laten sleutelen in zijn garage. Ned.2, 19.25-19.55u.

Radar. Consumentenprogramma. Deelnemers die met de belofte van een geldprijs worden verleid deel te nemen aan een busreis krijgen in plaats daarvan een peperdure pillenkuur aangesmeerd. Ook een verslag over het transport van energie. Daarbij gaat een flink deel verloren, waardoor huishoudens in Nederland jaarlijks tientallen euro’s teveel betalen. Ned.1, 20.30-21.15u.

Panorama: Tax the fat. In Groot-Brittannië, het ‘dikste land’ van Europa, gaan stemmen op om een vetbelasting in te voeren. De vraag is of een prijsverhoging van junkfood en fastfood het overgewicht tegengaat zoals de belasting op sigaretten het roken heeft verminderd. In de reportage wordt een bezoek gebracht aan Denemarken, het eerste land dat een extra belasting heeft ingevoerd op ongezonde etenswaren en aan Amerika, waar een voorstel voor het extra belasten van suikerrijke dranken als Coca-Cola op heftige tegenstand stuit. Politici en junkfoodconsumenten reageren op de stijgende kosten bij de gezondheidszorg waar ziektes door overgewicht, zoals diabetes en hartaanvallen onrustbarend toenemen. BBC 1, 21.30-22.00u.

Dokument: Anker en Anker. Laatste deel van tweeluik over de eeneiige advocatentweeling Wim en Hans Anker. Met passie en humor staan ze zowel de zware crimineel als de kippendief bij. Op de vrijdagochtendvergadering wordt de zaak besproken van een jonge studente die tot twee keer toe haar baby’s direct na de bevalling om het leven heeft gebracht. De babylijkjes zijn net ontdekt en de pers zit er bovenop. Ook aandacht voor de zaak Theo H., de ‘vergeten’ gevangene die al 48 jaar in tbs zit. Wim Anker probeert via de rechtbank een andere plek voor hem te vinden, zodat hij zijn laatste jaren kan slijten in een kliniek die minder gesloten en iets humaner is. Ned.2, 23.00-23.55u.

Sport

Holland Sport. De Italiaanse schaatser Enrico Fabris en zijn Nederlandse trainer Gianni Romme vertellen over hun samenwerking, die als doel heeft Sven Kramer op de lange afstanden te verslaan. Hugo Borst over zijn boek Waarom ik zo van Sparta hou (en Aad de Mos haat)’. Reportage over de in Somalië geboren hardloper Abdi Nageeye, die het fijn vindt om in de Nederlandse modder te lopen. Ned.3, 20.25-21.20u.

Barend en Barend. Raphael van der Vaart is bij Tottenham Hotspur goed aan het nieuwe seizoen begonnen. Hij scoorde in 11 wedstrijden 7 keer en werd uitgeroepen tot Speler van de Maand Oktober in de Premier League. Van der Vaart praat over zijn carrière, over zijn vrouw Sylvie, met wie hij hoogte- en dieptepunten meemaakte en over zijn haat-liefdeverhouding met het Nederlands elftal. RTL 7, 22.00-23.00u.