Twee ministers stappen op, Berlusconi wankelt

Twee ministers uit het kabinet-Berlusconi zijn begin deze middag middag opgestapt. De verwachting is dat twee staatssecretarissen later vandaag hun ontslagbrief inleveren. De opgestapte bewindslieden zijn lid van Toekomst en Vrijheid voor Italië (TVI), een afsplitsing van Berlusconi’s partij die de regering van de premier gedoogt. Berlusconi is door de ontslagen zijn meerderheid in het Italiaanse parlement kwijt. Dat betekent echter niet dat zijn kabinet al gevallen is.

Hoewel TVI-partijleider Fini met het ontslag van zijn ministers de premier wil bewegen op te stappen, heeft president Napolitano al aangekondigd dat hij het ontslag van het kabinet-Berlusconi niet zal accepteren. Volgens René Moerland, chef buitenland van NRC Handelsblad, eist de president dat het parlement eerst de begroting voor 2011 goedkeurt. Anders kan Italië financieel in de problemen komen en op de vingers getikt worden door de EU. De belangrijke partijen hebben dat de president inmiddels toegezegd. De president praat morgenmiddag met de voorzitters van de Kamer en Senaat over de ontstane politieke crisis.

Dat Berlusconi niet vandaag al moet aftreden, betekent niet dat zijn overlevingskansen nog groot zijn. Als de begroting eenmaal is aangenomen, stemt een meerderheid van de Kamer zo goed als zeker voor een motie van wantrouwen tegen de premier. In dat geval kunnen nieuwe verkiezingen volgen of mogen de TVI en de andere oppositiepartijen proberen een nieuwe coalitie te vormen.

Update 15.00u: Volgens Italiaanse media willen alle niet-regeringspartijen een coalitie van nationale eenheid vormen om zo de partij van Berlusconi en zijn laatste bondgenoot, de Lega Nord, buitenspel te zetten.

    • Pim van den Dool