Surinaams erfgoed

Aan de Henck Arronstraat in Paramaribo staat een magnifieke neoromaanse kathedraal, helemaal van hout. Een gewaagd project in de tropen. De laatste twintig jaar was hij gesloten, want termieten (‘houtluizen’ in het Surinaams) hadden hem aangevreten. Hij begon te rotten en raakte vervaarlijk uit het lood. De afgelopen vijf jaar is de kerk helemaal gerestaureerd, eerst door Italiaanse, toen door Nederlandse architecten. Hij is rechtgezet en gestabiliseerd met een onzichtbare staalconstructie. Verrotte delen van het gewelf zijn vervangen door vers, roodbruin cederhout uit het Surinaamse bos. Gisteren heeft de bisschop van Paramaribo de kerk opnieuw ingezegend.

De Sint Petrus en Pauluskathedraal is één van de grootste houten gebouwen in de wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van de VN. Hij werd tussen 1883 en 1885 gebouwd naar een ontwerp van de Limburgse timmerman-aannemer Frans Harmes, lid van de orde der redemptoristen, missionarissen in Suriname. De buitenkant van de kerk is geïnspireerd op de redemptoristenkathedraal in Boston en is geschilderd in geel en grijs. De binnenkant is uitgevoerd in blank cederhout naar een origineel Surinaams ontwerp. Binnen ligt de Tilburgse priester Peerke Donders begraven, die in de negentiende eeuw in een Surinaamse melaatsenkolonie werkte. De restauratie is bekostigd uit particuliere schenkingen en met 2,8 miljoen euro uit het Europees Ontwikkelingsfonds.

Surinamers zijn een godsdienstig volk. Bij de volkstelling van 2004 zei zo’n 80 procent een religie aan te hangen, een tweemaal zo hoog percentage als in Nederland. Er is niet één dominante geloofsgemeenschap en het land heeft geen traditie van godsdiensttwisten. Ongeveer 40 procent van de Surinamers noemt zich christen, van wie evenveel katholieken als protestanten, een kleine 20 procent is hindoe en zo’n 14 procent moslim. Daarmee heeft Suriname het hoogste percentage moslims van alle landen op het westelijk halfrond.

Opmerkelijk: aan de Keizerstraat in Paramaribo staan de synagoge Neve Shalom en de grote moskee van de Ahmidiyyabeweging broederlijk naast elkaar.

Dirk Vlasblom

    • Dirk Vlasblom