Ronddwalen in het brein

dvd

Nightmare Detective, Regie: Shinya Tsukamoto. Met: Ryûhei Matsuda, ***

Met Tetsuo: The Iron Man werd Shinya Tsukamoto in 1989 op slag halfgod van de Japanse cyberpunk: een genre vol groteske erotiek en extreme lichaamshorror. Razernij sloopt elke grens tussen mens en machine, leven en dood. David Lynch on crack. Het bezorgde Tsukamoto wereldwijde cultfaam, maar zijn loopbaan staat sindsdien in het teken van een gestage terugkeer naar gezondheid.

De claustrofobische nachtmerrie Haze (2005) ten spijt, maakt hij vaak bijna normale genrefilms. Zoals Nightmare Detective over een detective met de gave – of vloek – in andermans dromen rond te dwalen. Zijn hulp is gewenst als O. per telefoon bloedige chaos aanricht in onschuldige breinen.

Best geslaagd, al is het tweede deel beter. Fanboys moeten snel toeslaan, want cult komt niet uit in grote oplages.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol