Regie is helemaal weg bij Ajax

Met een 2-0 nederlaag kwam Ajax in Alkmaar nog goed weg bij AZ.

Behalve speltechnische tekortkomingen openbaarde zich een mentaal probleem.

seizoen 2010 / 2011, alkmaar, az - ajax, eredivisie, 14-11-2010, Brett Holman in duel met Vurnon Anita Ed van de Pol

Met enige weemoed dacht Ajax-trainer Martin Jol terug aan vorig seizoen toen zijn ploeg in de tweede helft van de uitwedstrijd tegen AZ vier doelpunten maakte. Dat was nog voor de grote uitverkoop bij de Alkmaarse ploeg. Een dergelijke prestatie zat er gistermiddag bij lange na niet in. Ajax zette zijn vrije val van de afgelopen weken voort aan het Kooimeerplein en mocht zich gelukkig prijzen dat het niet werd afgedroogd met grotere cijfers dan de 2-0 die uiteindelijk op het scorebord stond.

De enige parallel met vorig seizoen is het puntenverlies in deze fase van de competitie. Want ook in de afgelopen voetbaljaargang verspeelde Ajax de titelkansen voor de winterstop. Een indrukwekkende inhaalrace in het voorjaar bleek tevergeefs om kampioen FC Twente te achterhalen.

Ajax knokt al wekenlang tegen zichzelf nu de grote leider Luis Suarez in een vormcrisis verkeert. Dit was de derde nederlaag in tien dagen. André Ooijer kon kort voor tijd met een rode kaart na een overtreding op Graziano Pellè voortijdig douchen. In de kaasstad openbaarde zich buiten de speltechnische tekortkomingen ook een mentaal probleem bij de verbleekte Amsterdamse topclub.

Ajax liet zich imponeren door de strijdlust en fysieke kracht van AZ dat het subtiele spel van Moussa Dembélé en Mounir El Hamdaoui heeft ingeruild voor vechtvoetbal. Daardoor won AZ heel veel persoonlijke duels. Ajax had geen enkele controle over de bal. Jol mag zichzelf verwijten dat zijn team de regie volledig kwijtraakt als het tegenzit. Uitblinker Graziano Pellè, de Italiaanse spits van AZ die nog steeds in de etalage staat, was oppermachtig in de lucht. De treffers van Pontus Wernbloom, die eigenlijk niets goed deed behalve zijn doelpunt, en invaller Kolbeinn Sigthórsson kwamen ook tot stand door kopballen. „We spelen iedere drie dagen”, luidde het timide verweer van Jol. „De een voelde zich ziek, de ander slap. Terwijl Suarez had gevraagd om tweehonderd procent inzet. De werklust was er wel, de overtuiging niet. We waren fysiek en mentaal niet fris genoeg.”

Dat voorspelt weinig goeds voor de duels met PSV (zaterdag) en Real Madrid (23 november) die Ajax op korte termijn nog voor de boeg heeft. De Amsterdamse club is aangeschoten wild. Iedere opponent denkt momenteel dat er wat te halen valt tegen Ajax. „Maar een goed resultaat tegen PSV kan ons er weer bovenop helpen”, sprak Siem de Jong hoopvol. „We moeten onszelf geen crisis aanpraten en rustig blijven”, verkondigde Ooijer. Hij zal de wedstrijd tegen zijn oude club PSV volgende week missen door de onbeheerste ingreep bij de middenlijn tegen Pellè. De Italiaan had een wond van vijftien centimeter op zijn kuit en liep geruime tijd na de wedstrijd nog mank.

De spits was zaterdag onder de indruk geraakt van een steunbetuiging van supporters. Drie- tot vierhonderd fans staken met gezang de AZ-spelers een hart onder de riem voor de wedstrijd tegen aartsrivaal Ajax. „Hier zijn de supporters normaal gesproken veel stiller en minder gepassioneerd in het stadion dan in Italië”, zei Pellè. „Daardoor begrepen wij dat dit ook voor hen een belangrijke wedstrijd was en waren we extra gemotiveerd. Ik kan me hun gevoel voorstellen. In mijn land zijn de derby’s eigenlijk nog belangrijker dan de strijd om de landstitel.”

Pellè werd kort voor tijd gewisseld en omhelsd door trainer Gertjan Verbeek. In het begin van het seizoen was de aanvaller nog uit de gratie geraakt en stond hij op de nominatie om te worden verkocht. De afgelopen weken bewees Pellè met treffers in invalbeurten wel degelijk nuttig te zijn voor AZ, al had hij gisteren Ajax nog meer pijn kunnen doen door twee opgelegde kansen te verzilveren.

Verbeek ziet na een matig begin dat zijn aanpak vruchten begint af te werpen. Zonder Dembélé, El Hamdaoui, Jeremain Lens en David Mendes da Silva alsmede een goede spits, moest hij een nieuw team opbouwen. „Het stond van tevoren vast dat AZ dit seizoen na de financiële stap terug niet voor de titel kon gaan”, zegt technisch directeur Earnest Stewart. „Wij zagen in het begin van de competitie elke dag op de training dat het goed ging komen. Verbeek heeft aangetoond dat hij een trainer is die bij ons past. Hij kan een ploeg opbouwen, spelers beter maken en zorgt voor een sterk groepsgevoel. Je zag vandaag dat als de één een fout maakt, de ander het voor hem herstelt.”

    • Erik Oudshoorn