Plan VS voor einde vechtmissie

De Amerikaanse regering heeft een plan ontwikkeld voor de afbouw van de buitenlandse troepen in Afghanistan, tot een einde van de vechtmissie in 2014. Anonieme functionarissen meldden gisteren aan The New York Times dat de Verenigde Staten het plan zullen presenteren op de NAVO-top, vanaf donderdag in Lissabon. De afbouw in Irak zou als blauwdruk gelden voor die Afghanistan.

De Afghaanse president Karzai wil dat het Afghaanse leger en de politie vanaf 2014 verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. De resultaten van de opleiding van leger en politie vallen echter keer op keer tegen. De bronnen van de Amerikaanse krant benadrukken daarom dat het tempo van de overdracht afhankelijk zal blijven van de omstandigheden op de grond. Het risico bestaat dat eenheden te snel ‘af’ verklaard worden, of dat de VS en de Afghaanse regering besluiten nog meer veiligheidstaken over te dragen aan milities.

Zaterdag merkte Karzai in The Washington Post op dat „het tijd is om minder militaire operaties uit te voeren”. Hij vindt dat de Amerikanen minder zichtbaar aanwezig moeten zijn en stoppen met nachtelijke invallen. Volgens Karzai maakt de langdurige, grootschalige aanwezigheid van buitenlandse troepen de situatie slechts erger.

Generaal Petraeus, commandant van de buitenlandse missies in Afghanistan, reageerde met „verbijstering en teleurstelling”, meldden anonieme bronnen. De buitenlandse troepenmacht is groter dan ooit, en Petraeus heeft de operaties door commando’s sterk uitgebreid. De generaal zou gezegd hebben dat dergelijke opmerkingen van Karzai hem het werken onmogelijk maken.

Gisteren zijn zeven NAVO-militairen omgekomen, onder wie vijf bij een Talibaan-aanval in het oostelijke Kunar.