Ontwikkelingshulp Vodafone: schilder heel Ghana rood

Jasper van Nieuwenhuizen was onlangs in Ghana. Hij merkte op dat veel huizen rood zijn. Vodafone-rood.

Ghana is niet alleen een ontwikkelingsland, maar ook een groeimarkt voor de telecomindustrie. Daarom is het zaak zelfs de sloppenwijkbewoner aan de mobiel te krijgen. Dat lukt aardig. Ghana kleurt Vodafone-rood.

vodafone


Vodafone levert aan honderdduizenden Ghanezen telefonie en internet. De provider heeft aan aandeel van 70 procent in het staatsbedrijf, dat inmiddels tot Vodafone Ghana is omgedoopt. De Ghanese medewerkers van Vodafone werken daar onder iets andere omstandigheden dan hun Nederlandse collega’s. Hun werkterrein is de file. Tussen de auto’s venten ze in een walm van uitlaatgassen beltegoedkaarten. Andere telecomgiganten, zoals het Zuid-Afrikaanse MTN, doen dat ook.

vodafone2

MTN doet nog meer: huizen geel verven. Met het logo erop, natuurlijk. Gewoon, omdat het kan. De bewoners krijgen daarvoor eenmalig 50 dollar. Een goede deal, ook voor de Ghanezen. vodafone3Vodafone wedijvert nu met MTN om wie de meeste huisjes in bedrijfskleuren kan spuiten. “Ook hutjes. En zelfs WC-hokjes worden niet gespaard”, weet Jasper van Nieuwenhuizen. Hij was onlangs in Ghana en schoot de foto’s voor dit bericht.

Vodafone ‘koopt’ zo hele dorpen, meent hij. “En dat is het misselijke eraan.” Iedere Afrikaan mag van hem een mobiel, drukt hij Youp van ’t Hek op het hart. Maar of dat gepaard moet gaan met het ‘rood en geel verven’ van een land, betwijfelt hij. Een esthetisch, misschien zelfs ethisch vraagstuk.

vodafone_weg

    • Steven de Jong