Niet eens met bezuinigingen? Doe het dan zelf

Hoeveel leveren je bezuinigingen op? Er wordt overal ter wereld bezuinigd en we protesteren er hevig tegen. In Nederland tegen de maatregelen op kunst en cultuur, in Frankrijk tegen de verhoogde pensioenleeftijd, in Engeland tegen hogere studiekosten. Ierland en Griekenland staan op de rand van faillissement en de VS moeten over vijf jaar een gat van 418 miljard hebben gedicht. Hoe dat te doen? The New York Times legt de beslissingen eens bij de burger.

Goed, er moet enorm veel bezuinigd worden en elke maatregelen zal protest oproepen, dus doe jij het dan maar. Ontwikkelingshulp met de helft verminderen? 40.000 militairen terughalen uit Afghanistan? Pensioenleeftijd omhoog naar 70? Lastige keuzes en nog lang niet voldoende: kies ze allemaal en je hebt nog niet eens 20% van het tekort opgelost.

Bezuinigen in Nederland? NRC heeft een eigen bezuinigingsmeter.

    • Peter Zantingh