Nederland kort

GroenLinks dient een petitie in: geen ontslagen bij politie

DEN HAAG. GroenLinks vindt dat de regering moet voorkomen dat er ontslagen vallen bij de politie. Tweede Kamerlid Tofik Dibi van de partij gaat vandaag tijdens een overleg over de politie een motie hiertoe indienen en gaat uit van steun van de oppositie en van de PVV, zegt hij. Dibi: „Dit kabinet belooft in het regeer- en gedoogakkoord dat Nederland er drieduizend politieagenten bij krijgt. Dan is het te idioot voor woorden dat politiekorpsen nu wegens acuut geldgebrek honderden collega’s moeten ontslaan die op korte termijn weer moeten worden geworven.” Het Limburgse politiekorps geeft volgens GroenLinks het goede voorbeeld: daar weigert volgens hem de politiecommissaris tot nader order personeel te ontslaan met het oog op de toezeggingen van het nieuwe kabinet. „Ik doe een klemmend beroep op alle politiekorpsen in Nederland om dit voorbeeld te volgen”, aldus Dibi. (ANP)

Opnieuw branden in woningen in Almelo

ALMELO. In Almelo hebben zaterdagavond en zondagnacht opnieuw branden gewoed die mogelijk zijn aangestoken. Zaterdagavond brak er brand uit in een woning aan de G.T. Rietveldstraat. ’s Nachts rond half drie was het opnieuw raak in hetzelfde woonblok. Zondagochtend rond vier uur stond een geparkeerde auto aan de Rietstraat in brand. De schade bleef uiteindelijk beperkt en niemand raakte gewond, meldde de politie gisteren. Sinds april is er in de stad een pyromaan actief, die het voorzien heeft op geparkeerde auto’s. Er zijn al twintig auto’s in brand gestoken. Daarnaast onderzoekt de politie ook tientallen kleinere branden in onder meer containers en afvalbakken. (ANP)

Daling kaartverkoop door btw-verhoging

AMSTERDAM. De voorgenomen btw-verhoging van het kabinet-Rutte op kaarten voor podiumkunsten leidt tot een terugval in kaartverkoop van 13,5 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van onafhankelijk bureau APE, in opdracht van de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP), meldde VVTP-voorzitter Erwin van Lambaart gisteren. Het bureau, dat de afgelopen jaren ook voor de overheid effecten van btw-veranderingen berekende, baseert zich op economische gedragsmodellen die aantonen wat bijvoorbeeld het effect is van inflatie of prijsstijgingen op bestedingen. „In combinatie met de effecten van de financiële crisis betekent dat in drie jaar tijd een terugloop van 30 procent in kaartverkoop”, rekent Van Lambaart voor. Eerder meldde de VVTP al dat de kaartverkoop in 2010 met 10 procent is gedaald. (ANP)