Nazi's kregen onderdak in VS

Een groot aantal nazi’s heeft na de Tweede Wereldoorlog onderdak gekregen in de VS. Amerikaanse inlichtingendiensten zoals de CIA waren hiervoor verantwoordelijk. Zij zetten oorlogsmisdadigers onder meer in voor het ontwikkelen van wapens.

Dat blijkt uit een tot nu toe geheim rapport uit 2006, waarover The New York Times afgelopen weekeinde berichtte. Het rapport biedt een overzicht van de werkzaamheden van het Office of Special Investigations (OSI), een onderdeel van het ministerie van Justitie dat nazi’s in de VS moest opsporen om ze uit te leveren aan landen waar ze werden gezocht voor oorlogsmisdaden.

Het rapport bevat gedetailleerde informatie over tientallen prominente oorlogsmisdadigers. De CIA gaf bijvoorbeeld in 1954 verblijfspapieren en een baan aan Otto von Bolschwing, een assistent van Adolf Eichmann die een belangrijke rol speelde bij de organisatie van de vernietiging van de Joden in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het OSI probeerde hem in 1981 uit te zetten, maar slaagde daar niet in omdat hij in datzelfde jaar overleed.

Een ander, Arthur Rudolph, ontwikkelde als wetenschapper wapens voor de nazi’s en werd in 1945 naar de VS gehaald om gebruik te maken van zijn expertise op het gebied van rakettechnologie. Onderzoekers van OSI ontdekten dat hij actiever betrokken was bij de toepassing van slavenarbeid in een Duitse munitiefabriek dan hij oorspronkelijk had toegegeven. Rudolph ontving van ruimtevaartorganisatie NASA onderscheidingen voor zijn werk.

Het ministerie van Justitie verzette zich tegen vrijgave van het rapport. Pas toen onderzoekers met een rechtszaak dreigden, werd het document, stevig gecensureerd, openbaar gemaakt. De New York Times kreeg daarna een ongecensureerde versie in bezit. Volgens het ministerie bevat het „verscheidene feitelijke onjuistheden en hiaten”. Het wil niet zeggen welke dat zijn. (NRC)

Lees het volledige OSI-rapport via nrcnext.nl/links