Naoto Kan praat met Hu Jintao

China en Japan ondernemen voorzichtige pogingen de beschadigde relaties te herstellen. De Chinese president Hu Jintao en de Japanse premier Naoto Kan spraken elkaar zondag 22 minuten na afloop van de top van Aziatische en Noord-Amerikaanse landen in Yokohama. Het initiatief kwam van de Japanse premier Kan, die tijdens de G20 in Seoul Hu aansprak met de woorden „ik wil je graag apart spreken als je in Japan bent’’.

Maar na afloop bleek meteen dat het geschil over de soevereiniteit over een groep eilanden (Shenku in het Japans, Diaoyu in het Chinees) nog lang niet is opgelost. Volgens premier Kan heeft hij tegen de Chinese president gezegd dat er geen dispuut mogelijk is over de eilanden: „Zij behoren tot Japan.’’

Volgens de Chinese staatsmedia heeft president Hu de Japanse regeringsleider duidelijk gemaakt dat de Diaoyu (Viseilanden) Chinees zijn. Het enige waar de twee regeringsleiders het wel over eens waren, was dat de territoriale spanningen niet mogen leiden tot economische schade.

In september kwamen bij de eilanden in de Oost-Chinese Zee twee Japanse kustwachtschepen in aanvaring met een Chinese vissersboot.