N- en Z-Soedan krijgen 'zachte grenzen'

De regeringen van Noord- en Zuid-Soedan zijn allebei in principe akkoord met „zachte grenzen” als Zuid-Soedan volgend jaar onafhankelijk zou worden. Verder mogen Noord- en Zuid-Soedanezen na de eventuele scheiding in elkaars landen blijven leven. Dit hebben beide regeringen dit weekeinde besloten. Daarmee zijn spanningen die de laatste tijd snel opliepen in de aanloop naar het komende referendum over onafhankelijkheid voor Zuid-Soedan wat afgenomen.

Vanmorgen begon de registratie voor het referendum op 9 januari. Dat is maanden later dan in het vredespact van 2005 was afgesproken en betekent in het infrastructuurarme zuiden een geweldige uitdaging. Een geschatte vijf miljoen zuiderlingen doen mee aan het referendum. Volgens een vorig jaar uitgevoerde volkstelling leeft een half miljoen van hen in het noorden, in werkelijkheid zijn het er vermoedelijk veel meer. Ze mogen hun stem uitbrengen in het noorden. Maar duizenden zuiderlingen gaan nu al naar het zuiden om daar te stemmen.

Enkele noordelijke ministers hebben zuiderlingen in het noorden gewaarschuwd dat ze weg moeten als Zuid-Soedan zich afscheidt. Het nu bereikte compromis waaronder noorderlingen en zuiderlingen niet hoeven te verhuizen na het referendum, is daarom een belangrijke doorbraak.

De „zachte grenzen” betekenen dat nomaden langs de nog ongemarkeerde grens vrij kunnen blijven trekken met hun vee. Honderdduizenden noordelijke nomaden verblijven de helft van het jaar in het zuiden met hun vee.

Intussen werden de afgelopen drie dagen bombardementen gemeld door noordelijke gevechtsvliegtuigen in het zuiden in de provincie Noord-Bahr al-Ghazal. Dat gebeurde toen het noordelijke leger rebellen uit de westelijke regio Darfur achtervolgden. De noordelijke regering beschuldigt het zuiden ervan steun te verlenen aan de opstandelingen in Darfur.