Melaatsenpater 'Peerke' ligt weer veilig

Melaatsenpater ‘Peerke’ Donders ligt weer veilig. De Sint Petrus en Paulus- kathedraal in Paramaribo, de laatste rustplaats van de Tilburgse geestelijke, is dit weekend na 22 jaar heropend. De grootste houten gotische kathedraal ter wereld was vanwege instortingsgevaar twee decennia gesloten, maar is na vijf jaar renovatie weer toegankelijk voor het publiek.

Petrus Donders, die rond 1840 naar Suriname kwam, deed jarenlang liefdadigheidswerk onder melaatsen. In 1982 werd hij door het Vaticaan zalig verklaard. Het bisdom van Paramaribo hoopt dat Donders’ heiligverklaring spoedig volgt.

Sarita Goedschalk (28) blijft even staan voor een schilderij van Donders, slaat een kruis en bidt. „Ik vraag hem om genezing van mijn pijn en verdriet. Iemand als Peerke, die 27 jaar lang tussen de melaatsen woonde en hen verzorgde met gevaar voor eigen leven, is voor mij een voorbeeldfiguur. Hij moet bovennatuurlijke krachten hebben gehad om dat zo lang te kunnen volhouden.”

„Donders was een enfant terrible voor de plantagehouders, geen makkelijke man, maar iemand die streed tegen onrecht en solidair was met de zwaksten in de samenleving”, vertelt bisschop Wim de Bekker, die zelf ook uit Tilburg komt en sinds de jaren zeventig in Suriname woont.

Donders was ook betrokken bij de bouw van de kathedraal. Na zijn overlijden in de leprakolonie Batavia, tegenwoordig een populair bedevaartsoord, werd zijn stoffelijk overschot naar de kathedraal verplaatst.

Dit weekend werd de kathedraal opnieuw gewijd en werden de stoffelijke resten van Donders herbegraven. Eén van de gasten bij deze ceremonie: de nieuwe president van Suriname Desi Bouterse.

    • Nina Jurna