Lucassen (PVV) beraadt zich nog

Het in opspraak geraakte PVV-Kamerlid Eric Lucassen denkt nog na over zijn politieke toekomst. Dat heeft hij vanochtend telefonisch laten weten. Hij wilde verder niet op de kwestie ingaan en zei later met een reactie te komen. Onduidelijk is wanneer dat gebeurt.

PVV-leider Geert Wilders hulde zich vanochtend nog steeds in stilzwijgen. Vrijdag verklaarde hij voor tv-camera’s nog tijd nodig te hebben om gesprekken te voeren en feiten te verzamelen. „Dat kan nog even duren.” Premier Rutte noemde vrijdagmiddag op zijn wekelijkse persconferentie de veroordeling van Lucassen een interne zaak voor de gedoogpartij. De premier zei vertrouwen te hebben dat Wilders de kwestie oplost.

Dat is ook de lijn van de VVD-fractie: „We wachten tot Wilders duidelijkheid geeft”, aldus een voorlichter. Op het VVD-congres afgelopen zaterdag werd in het officiële gedeelte met geen woord over de affaire gesproken. In de wandelgangen werd daarentegen gespeculeerd over wat er zou gebeuren als de coalitie nog maar op 75 Kamerzetels zou kunnen rekenen.

Het CDA beperkt zich tot afwachten. CDA’ers die anoniem willen blijven, zeggen wel dat er binnen de partij zorgen zijn. Niet alleen over de stabiliteit van het kabinet, maar ook over het imago van een regering die voor de parlementaire steun afhankelijk is van mensen met een strafblad.

Het besluit van Lucassen kan grote gevolgen hebben voor minderheidskabinet VVD-CDA, dat door de PVV wordt gedoogd. Deze coalitie steunt op een minimale Kamermeerderheid van 76 zetels heeft. Het verlies van één zetel kan grote gevolgen hebben voor de stabiliteit van de coalitie.

Het Kamerlid wordt sinds vorige week achtervolgd door incidenten uit zijn verleden. Begin vorige week kwam naar buiten dat zijn vroegere buren in Haarlem tussen 2006 en 2009 herhaaldelijk aangifte tegen hem hebben gedaan wegens bedreigingen en intimidatie. Lucassen sprak de beschuldigingen tegen en stelde dat er sprake is van een „langlopend meningsverschil.” Donderdag bleek ook dat Lucassen in 2002 als sergeant bij de Koninklijke Landmacht is veroordeeld wegens ontucht.

De drie opties voor Eric Lucassen: pagina 3

Commentaar: pagina 2