Kort nieuws Buitenland

Venezuela: Chávez wijst omstreden legerleider aan

Caracas, 15 nov. De Venezolaanse president Chávez heeft aangekondigd dat hij morgen een nieuwe legerleider aanstelt: de omstreden generaal Henry Rangel Silva die onlangs zei dat het leger een overwinning van de oppositie niet had geaccepteerd bij de recente parlementsverkiezingen. In hetzelfde interview in de krant Últimas Noticias zei de generaal dat officieren de socialistische revolutie van Chávez steunen. Het hoofd van de Organisatie van Amerikaanse Staten, José Miguel Insulza, noemde de uitlatingen van Rangel Silva eerder „onacceptabel”. Bij de verkiezingen in september won de linkse PSUV-coalitie van Chávez. Tegelijk verloor zij haar tweederde meerderheid in de Nationale Vergadering. (AP)

Protest Bangladesh na huisuitzetting

Dhaka, 15 nov. In Dhaka en andere Bengaalse steden hebben gisteren duizenden aanhangers van oppositieleider en oud-premier Khaleda Zia geprotesteerd tegen haar huisuitzetting, een dag eerder. Zia, leider van de Bangladesh Nationalist Party, moest op last van de rechter vertrekken uit het huis waar zij woonde sinds de staatsgreep in 1981, waarbij haar man president Zia-ur-Rahman werd gedood. Volgens haar aanhangers was de uitspraak politiek. Zia is al jaren verwikkeld in een twist met huidig premier Sheikh Hasina. Gisteren kwam het geregeld tot botsingen met de politie. Op veel plaatsen kwam het openbare leven tot stilstand, waardoor reizigers die het islamitische Offerfeest (vanaf morgen) willen vieren, strandden. (AP)

Prediker Bakri in Libanon opgepakt

Beiroet, 15 nov. De Libanese politie heeft gisteren de radicale prediker Omar Bakri in zijn woning in Tripoli opgepakt, drie dagen nadat een rechter hem en 21 anderen bij verstek tot een levenslange gevangenisstraf had veroordeeld wegens het aanzetten tot moord. Omar Bakri werd berucht door zijn extremistische uitspraken tijdens zijn verblijf in Londen van 1986 tot 2005. Onder andere betitelde hij de kapers achter de aanslagen in New York van 9/11 als de „schitterende negentien”. Volgens een gerechtelijke bron behoorde hij in Libanon tot een gewapende groep die terroristen wapens leverde om burgers en militairen te doden. (Reuters, AFP)

Israël laat 8.000 Ethiopiërs toe

Jeruzalem, 15 nov. Israël laat de komende vier jaar 8.000 Ethiopiërs toe die claimen van Joodse afkomst te zijn, maar onder dwang tot het christendom te zijn bekeerd. Premier Netanyahu zei gisteren dat deze zogeheten Falash Mura in de „ernstigste omstandigheden” leven en dat het „onze plicht” is een oplossing te vinden. In Israël leven al meer dan 100.000 Joden uit Ethiopië, Falasha’s die in de jaren 80 en 90 arriveerden. Falash Mura moeten zich in tegenstelling tot Joodse nieuwkomers eerst tot het jodendom bekeren voor ze het staatsburgerschap krijgen. (AFP, Reuters)

WikiLeaks vestigt bv in IJsland

Reykjavik, 15 nov. Klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft een besloten vennootschap opgericht in IJsland. Dat heeft woordvoerder Kristinn Hrafnsson zaterdag bekendgemaakt. De oprichting is volgens Hrafnsson nodig wegens de sterke groei van de site, hoewel hij niet wil zeggen wat de functie van de bv precies wordt. IJsland heeft recentelijk een wet aangenomen die klokkenluiders beter beschermt. Ook in Frankrijk en Zweden richt WikiLeaks juridische entiteiten op, die het mogelijk maken om bankrekeningen te openen. WikiLeaks is dit jaar bij een breed publiek bekend geworden na onthullingen over de oorlogen in Irak en Afghanistan. (AP)

Polen komt met rookverbod

Warschau, 15 nov. In Polen is sinds vandaag een rookverbod van kracht. In onder meer restaurants en voetbalstadions mag voortaan niet meer gerookt worden, op straffe van een geldboete van 500 zloty (125 euro). Polen volgt daarmee het voorbeeld van andere Europese landen, zoals Nederland, waar roken in openbare aangelegenheden eerder aan banden werd gelegd. Ook in scholen, theaters, luchthavens, ziekenhuizen, en trein- en busstations mag nu niet meer gerookt worden. (AP)