Internationaal kort

Italiaanse premier Berlusconi wil vertrouwensstemming

Rome. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi, die vecht voor het overleven van zijn regering, zei zaterdag dat hij een vertrouwensstemming in het parlement wil houden. In een brief aan de voorzitters van beide kamers van het parlement, zei Berlusconi dat hij eerst het vertrouwen in zijn verzwakte coalitie wilde testen in de Senaat en laten in het lagerhuis. Als hij een van beide stemmingen verliest, dan moet hij opstappen en nemen de kansen op vervroegde verkiezingen toe. Eerst moet de begroting voor 2011 worden goedgekeurd. Die zal volgende week worden behandeld in het lagerhuis en een week later in de Senaat. Het lot van de regering is al sinds juli onzeker, toen Berlusconi medeoprichter Gianfranco Fini uit zijn partij Volk van de Vrijheid zette. Na de breuk richtte Fini zijn eigen partij op, waardoor Berlusconi geen meerderheid meer heeft in het lagerhuis. Fini riep afgelopen weekeinde Berlusconi op om ontslag te nemen na nieuwe onthullingen over Berlusconi’s escapades met jonge meisjes. Fini is niet uit op nieuwe verkiezingen maar wil een herschikking van de regering en een nieuwe premier. Berlusconi weigerde in te gaan op de eis van Fini. (AP, BBC)

Franse president wijst Fillon aan als premier

Parijs. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft François Fillon gisteren herbenoemd als premier en hem gevraagd een nieuwe regering te vormen. Er wordt al maanden verwacht dat de impopulaire president voor de verkiezingen van 2012 zijn regering zou herschikken. Fillon trad zaterdagnacht af, een noodzakelijk stap voordat een nieuwe regering kan worden gevormd. Het kantoor van de premier meldde gisteren dat Fillon de hele dag gesprekken voerde met kandidaat-ministers en dat de regering uiterlijk vandaag zou worden benoemd. In een verklaring gaf Fillon aan waar zijn prioriteiten liggen: economische groei om banen te scheppen, solidariteit en veiligheid. De president blijft kampen met zeer lage populariteitscijfers. Slechts 26 procent van de Fransen heeft vertrouwen in hem, bleek uit een peiling. Al voor de zomer maakte hij duidelijk dat hij de laatste etappe van zijn presidentschap wil beginnen met een nieuwe ministersploeg. (AP)

Cuba laat politieke gevangene vrij

Havana. Cuba heeft een van de dertien politieke gevangenen vrijgelaten, die weigeren in ballingschap te gaan. De 68-jarige econoom Arnaldo Ramos zei dat hij gezond is na zeven jaar gevangenschap en dat hij van plan is om zijn oppositie tegen het communistische regime voort te zetten. Ramos was een van de 75 dissidenten die in 2003 werden opgepakt tijdens een arrestatiegolf. Hij kreeg achttien jaar celstraf en is een van de laatsten die nog in de gevangenis zit. In een deal die werd gesloten na bemiddeling van de katholieke kerk, stemde de Cubaanse president Raul Castro in juli in met de vrijlating van de 52 dissidenten die nog steeds in de gevangenis zaten. Voorwaarde was wel dat ze het land zouden verlaten in ruil voor hun vrijheid. Spanje was bereid de voormalige gevangenen op te nemen. Van de 52 namen 39 het aanbod aan, maar de rest, onder wie Ramos, weigerden het land te verlaten. (AP, Reuters)