Ierland onderhandelt met EU, maar ontkent lening uit noodfonds

Ierland houdt vol dat het geen financiële hulp van de EU en het IMF nodig heeft, terwijl het land onder toenemende druk staat om te lenen uit het noodfonds, zoals Griekenland eerder deed. Wel geeft Ierland toe dat het in gesprek is met de EU over de financiële problemen.

,,Ierland heeft geen aanvraag ingediend voor externe steun. De Ierse overheid blijft werken aan het vierjarenplan en het budget voor 2011. Ierland is volledig gefinancierd tot ver in 2011”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën van Ierland aan het ANP.

Volgens de Economieredactie van NRC zal Ierland de steun zo lang mogelijk afhouden. Het land wil niet graag onder de regels van de EU en het IMF gaan vallen. Doordat de staatsschuld van het land tot eind volgend jaar gedekt is, lijkt dat plan houdbaar.

Ierland kampt met een enorme staatsschuld, een flink begrotingstekort en een hoge werkloosheid. De Ierse regering komt binnenkort met een vierjarenplan,  waarin voor 15 miljard euro moet worden bezuinigd. ,,We zullen laten zien dat Ierland het alleen kan en wij zijn vastbesloten om zelf een oplossing te vinden voor de financiële perikelen”, zei Batt O’Keeffe, de Ierse minister van economische zaken afgelopen weekend. De weigering van het noodlijdende land leidt tot veel onrust op de Europese markten.

In het noodfonds van de EU zit 440 miljard euro om een schuldencrisis te voorkomen. Tel daarbij op de reeds verleende steun van 110 miljard aan Griekenland en IMF-steun en de totale financiële ruimte voor steun bedraagt 750 miljard euro.

Griekenland
Vandaag werd bekend dat het Griekse tekort nog hoger is dan verwacht. Het tekort in 2009 kwam uit op 15,4 procent van het bbp in plaats van de 13,6 procent die in april was gerapporteerd, zo staat in vandaag gepubliceerde cijfers van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat. Deze week praat een delegatie van de EU en het IMF met de Griekse regering over de schulden.

    • Marije Willems