Hockeyers Tilburg moeten nadenken

Tilburg behaalde tegen HDM de eerste seizoens- zege. Coach De Jager tracht van de vele nieuwelingen in het team hoofdklasse- spelers te maken.

De hockeyers van Tilburg vielen elkaar gisteren in de armen. Tegen het gepromoveerde HDM behaalde het team van coach Kai de Jager de eerste seizoenszege (1-0). „Een mentale opsteker”, vond hij. Maar ondanks de zege blijft Tilburg laatste, twee punten achter HDM.

Met vijftien nieuwe spelers wist De Jager, die vorig seizoen in Tilburg zijn debuut maakte als hoofdklassecoach, aan vanaf het begin van de competitie al dat het een moeilijk jaar zou worden. Tilburg besloot in eerste instantie dat de buitenlandse hockeyers plaats moesten maken voor Nederlanders. „Vervolgens stopte een aantal jongens van de Nederlandse kern. Daardoor moesten we alsnog spelers uit het buitenland halen. Toen zagen andere jongens het niet zitten om weer met buitenlandse hockeyers in een team te spelen en vertrokken ook. Daarom staan er nu veel spelers op het veld die vorig seizoen nog in de overgangsklasse uitkwamen.”

De Jager (33), die zes jaar voor Tilburg speelde op het hoogste niveau, heeft niet het idee dat het massale vertrek aan het eind van vorig seizoen zijn schuld is geweest. „Ik heb met bijna alle jongens gesproken nadat ze hadden besloten om te stoppen bij Tilburg.” Het vertrek van Hugo van Mol, die koos voor overgangsklasser Push, rekent de coach zich wel persoonlijk aan. „In een belangrijke wedstrijd tegen Hurley heb ik hem vorig seizoen niet laten spelen terwijl ik dat wel had moeten doen; als coach maak je ook fouten. Hugo gaf aan dat mijn keuze meespeelde bij zijn besluit om te vertrekken, dat is jammer.”

De coach denkt dat zijn huidige team op termijn goed mee kan in de hoofdklasse. „Je kunt van hockeyers die drie jaar in de overgangsklasse hebben gespeeld niet verwachten dat zij in drie maanden uitgroeien tot volwaardig hoofdklassespelers. Dat kost tijd.”

Het nadenken blijft volgens De Jager een probleem voor zijn spelers. „Vechten doen ze wel, maar vaak gaan ze te gretig het veld op. Ze zijn dan zo enthousiast dat ze op gevoel spelen in plaats van dat ze nadenken. Terwijl het daar in de hoofdklasse juist om draait. Op het juiste moment de juiste keuze maken, daarin kunnen we nog flinke stappen zetten.”

Door de vele nederlagen is De Jager soms onzeker over zijn kwaliteiten. „Ik weet zeker dat elke coach die onderin een competitie meedraait soms aan zichzelf twijfelt.” Toch vreest hij niet voor zijn positie. „Er zijn mensen die alleen naar de uitslagen kijken, maar ik ben ervan overtuigd dat het proces dat ik leid goed is. De spelers bevestigen dat. Tot nu toe bleven de resultaten uit; vandaag hebben we een belangrijke stap gezet.”

Aan het eind van dit seizoen loopt het contract van De Jager af. In de winterstop bespreekt hij zijn toekomst met het bestuur. „Tilburg is mijn club, maar ik heb ook ambities. Uiteindelijk is het mijn doel om bondscoach te worden. Daarvoor zal ik in de toekomst wel stappen moeten maken.”

    • Shari Kiljan