Het is alsof je in de jaren zestig traint

NAC Breda bezorgde FC Twente zaterdag de eerste seizoensnederlaag: 2-1.

Een flinke opsteker voor de club uit Breda, die kampt met financiële problemen.

De voetballers van NAC Breda zullen vandaag op het verouderde trainingscomplex niet ontkomen aan de moeilijke financiële situatie van de club. „Het is dweilen met de kraan open, letterlijk, als het zo regent”, zei verdediger Kees Luijckx na de knappe overwinning op landskampioen FC Twente (2-1). „Soms staan de bakken om de lampen aan het plafond vol water. Dat vind ik wel humor, hoor.”

Supporters van NAC kijken al het hele seizoen op teletekst aan tegen een asterisk achter de naam van hun club, ten teken dat de club een punt in mindering heeft gekregen. De licentiecommissie van de KNVB strafte de club wegens te late betalingen aan het pensioenfonds voor profspelers (CFK). Nu staat NAC, dat trainer Robert Maaskant aan het begin van het seizoen kwijtraakte aan het Poolse Wisla Kraków en met een smalle selectie begon, toch op de elfde plaats in de eredivisie.

De overwinning op FC Twente is net als de zege in het KNVB-bekertoernooi van vorige week tegen SC Heerenveen een opsteker voor de spelersgroep, erkende Luijckx. „De professionaliteit van NAC zou beter kunnen. In het krachthonk lijkt het alsof je in de jaren zestig bent. De club heeft echt wel ambitieuze plannen, maar zonder geld is het moeilijk die uit te voeren. We wachten op een nieuw complex, maar ik heb geen idee wanneer dat tot stand komt.”

De verdediger die de jeugdopleiding van AZ heeft doorlopen en even op huurbasis voor ADO Den Haag speelde, heeft begrip voor de situatie van de club, die volgens een woordvoerder volgend seizoen stabiel moet zijn. „Het is even wennen, maar ik heb het prima naar mijn zin. Meestal maken we in de kleedkamer een dolletje over de omstandigheden en soms irriteert het. De spelersraad praat dan met de clubleiding, maar wij weten ook dat NAC in zwaar weer verkeert. Wij kunnen ons alleen maar concentreren op het voetbal.”

NAC, dat vorig jaar een verlies heeft geleden van 4,2 miljoen euro, sloot afgelopen week bij externe financiers een lening af van 2 miljoen euro. De club is daardoor in staat te voldoen aan de lopende betalingsverplichtingen, zoals spelerssalarissen. De investeerders zijn met NAC in gesprek over het uitgeven van aandelen. Een van de veranderingen zal zijn dat het bestuur, dat per 1 februari aftreedt, vanaf nu wordt gekozen met inbreng van alle geledingen binnen de club.

Jan Hoppen, initiatiefnemer van de financiers en directeur van projectontwikkelaar HEJA, maakte bekend dat hij NAC een Bredaas gezicht wil geven. Hij heeft oud-spits Pierre van Hooijdonk en sportjournalist Chris van Nijnatten van het AD op het oog voor directiefuncties. De twaalf belangrijkste financiers van de club staan achter de plannen van Hoppen, de supporters blijken sceptisch, getuige het spandoek: ‘AD maakt nog geen Algemeen Directeur’.

De supporters waren zaterdagavond in recordaantal afgekomen op de competitiewedstrijd tegen FC Twente, dat vorig seizoen op de laatste speeldag landskampioen werd in Breda. Niet eerder bezochten 18.450 toeschouwers het Rat Verlegh Stadion, sinds 1996 het onderkomen van de Brabantse volksclub. In het oude stadion aan de Beatrixlaan, dat staanplaatsen had, werd dat aantal wel overtroffen. „Thuiswedstrijden in Breda zijn fantastisch, zeker ’s avonds”, zei Luijckx na afloop.

FC Twente leek in de eerste helft een makkelijke avond te krijgen. De ploeg van trainer Michel Preud’homme kwam na twintig minuten op voorsprong door een doelpunt van Bryan Ruiz na een soepele aanval van Nacer Chadli en Marc Janko. NAC leek pas ruim na rust te beseffen dat FC Twente zich inhield, met het oog op het door de Champions League volle speelschema. Invaller Ali Boussaboun beloonde het harde werk van de thuisploeg tien minuten voor tijd met de gelijkmaker op aangeven van Leonardo.

De landskampioen ging gejaagd op zoek naar de drie punten, maar kwam zelfs met lege handen te staan na een flater van verdediger Thilo Leugers. De Duitse tiener speelde de bal in blessuretijd te kort terug op doelman Nikolay Mihaylov en zag tot zijn ontgoocheling Matthew Amoah scoren. „Een cadeautje, maar soms heb je een gelukje nodig”, zei trainer Gert Aandewiel, met oud-doelman John Karelse verantwoordelijk na het vertrek van Maaskant. „We hebben FC Twente onder druk gehouden, een teken dat we kwaliteit genoeg hebben.”

„Het is weer dringen voor een plek in de basis”, zei ook Luijckx. „Onze invallers, Boussaboun en Nemanja Gudelj, deden het goed. Dat is een teken dat de groep weer breder wordt en alles op zijn plek begint te vallen. We moeten nu zorgen dat we elke wedstrijd constant druk kunnen zetten. We schommelden de afgelopen weken te veel tussen de zesde en twaalfde plaats. Ik denk dat we best in het linkerrijtje passen.”

    • Michiel Dekker