Garanties VS voor bouwstop Israël

De Israëlische regering zal waarschijnlijk deze week een Amerikaans voorstel inwilligen voor een nieuwe stop van 90 dagen op de bouw in sommige nederzettingen in bezet gebied. In ruil voor een beperkte bouwstop op de Westelijke Jordaanoever krijgt Israël diplomatiek vrij spel van de Amerikanen.

De Verenigde Staten hopen met een nieuwe bouwstop de Palestijnse Autoriteit te verleiden verder te gaan met de vastgelopen vredesgesprekken met Israël. De VS zullen volgens Amerikaanse en Israëlische bronnen niet langer dwarsliggen als Israël na die 90 dagen verder bouwt in bezet gebied. Ook krijgt Israël garanties dat de VS kritiek op hun bondgenoot in de VN-Veiligheidsraad zullen verhinderen. In bezet Oost-Jeruzalem, de hoofdstad van de beoogde Palestijnse staat, mag gewoon gebouwd worden. Ten slotte is de regering-Obama is bereid twintig JSF-gevechtsvliegtuigen aan Israël te verkopen tegen een lage prijs.

Formeel heeft Netanyahu het Amerikaanse voorstel „in beraad”, zeiden woordvoerders vandaag. Duidelijk is dat Netanyahu en zijn kabinet in meerderheid al akkoord zijn. De extreemrechtse partij Yisrael Beiteinu en enkele Likud-ministers, die sympathiseren met de kolonistenbeweging, zouden nog dwars liggen. Commentatoren in Israël zijn unaniem stomverbaasd over het genereuze Amerikaanse aanbod. De vorige bouwstop in bezet gebied (van tien maanden) was door allerlei uitzonderingen verwaterd en bracht Israël en de Palestijnse Autoriteit niet dichter bij elkaar. Tijdens de stop is in veel nederzettingen doorgebouwd.

Als het kabinet inderdaad akkoord gaat, geven de VS Israël na negentig dagen vrij spel bij de bouw op de Westelijke Jordaanoever. Tot nu toe heeft Washington in ieder geval verbaal de volgens het internationaal recht illegale bouw in bezet gebied veroordeeld.