Fans massaal achter arm NAC

NAC 2 FC Twente 1

Ruststand 0-1. 21. Ruiz 0-1, 81. Boussaboun 1-1, 90. Amoah 2-1. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 18.450.

De voetballers van NAC Breda zullen vandaag op het verouderde trainingscomplex niet ontkomen aan de moeilijke financiële situatie van de club. „Het is dweilen met de kraan open, letterlijk, als het zo regent”, zei verdediger Kees Luijckx na de overwinning op landskampioen FC Twente (2-1). „Soms staan de bakken om de lampen aan het plafond vol water. Dat vind ik wel humor, hoor.”

Supporters van NAC kijken al het hele seizoen op teletekst aan tegen een asterisk achter de naam van hun club, ten teken dat de club een punt in mindering heeft gekregen. De licentiecommissie van de KNVB strafte de club wegens te late betalingen aan het pensioenfonds voor profspelers (CFK). Nu staat NAC, dat trainer Robert Maaskant aan het begin van het seizoen kwijtraakte aan het Poolse Wisla Kraków en met een smalle selectie begon, toch op de tiende plaats in de eredivisie.

De overwinning op FC Twente is net als de zege in het KNVB-bekertoernooi van afgelopen week tegen SC Heerenveen een opsteker voor de spelersgroep, erkende Luijckx. „De professionaliteit van NAC zou beter kunnen. In het krachthonk lijkt het alsof je in de jaren zestig bent. De club heeft echt wel ambitieuze plannen, maar zonder geld is het moeilijk die uit te voeren. We wachten op een nieuw complex, maar ik heb geen idee wanneer dat tot stand komt.”

De verdediger die de jeugdopleiding van AZ volgde en even op huurbasis voor ADO Den Haag speelde, heeft begrip voor de situatie van de club, die volgens een woordvoerder volgend seizoen stabiel moet zijn. „Het is even wennen, maar ik heb het prima naar mijn zin. Meestal maken we in de kleedkamer een dolletje over de omstandigheden en soms irriteert het. De spelersraad praat dan met de clubleiding, maar wij weten ook dat NAC in zwaar weer verkeert. Wij kunnen ons alleen maar concentreren op het voetbal.”

NAC, dat vorig jaar een verlies heeft geleden van 4,2 miljoen euro, sloot afgelopen week bij externe financiers een lening af van 2 miljoen euro. De club is daardoor in staat te voldoen aan de lopende betalingsverplichtingen, zoals spelerssalarissen. De investeerders zijn met NAC in gesprek over het uitgeven van aandelen. Een van de veranderingen zal zijn dat het bestuur, dat per 1 februari aftreedt, vanaf nu wordt gekozen met inbreng van alle geledingen binnen de club.

Jan Hoppen, initiatiefnemer van de financiers en directeur van projectontwikkelaar HEJA, maakte bekend dat hij NAC een Bredaas gezicht wil geven. Hij heeft oud-spits Pierre van Hooijdonk en sportjournalist Chris van Nijnatten van het AD op het oog voor directiefuncties. De twaalf belangrijkste financiers van de club staan achter de plannen van Hoppen, de supporters blijken sceptisch, getuige het spandoek: ‘AD maakt nog geen Algemeen Directeur’.

De supporters waren zaterdagavond in recordaantal afgekomen op de competitiewedstrijd tegen FC Twente, dat vorig seizoen op de laatste speeldag landskampioen werd in Breda. Niet eerder bezochten 18.450 toeschouwers het Rat Verlegh Stadion, sinds 1996 het onderkomen van de Brabantse volksclub. In het oude stadion aan de Beatrixlaan, dat staanplaatsen had, werd dat aantal wel overtroffen. „Thuiswedstrijden in Breda zijn fantastisch, zeker ’s avonds”, zei Luijckx na afloop.

    • Michiel Dekker