Even een duidelijk statement maken

Eijiro Miyamae, 75, wears unusual fashion, including live goldfish earrings, as he passes by an anti-APEC protest in Yokohama, south of Tokyo November 14, 2010. REUTERS/Kim Kyung-Hoon (JAPAN - Tags: FASHION ODDLY IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Misschien zie je het niet aan hem af, met zijn gekke kleding en bijbehorende accessoires, maar de 75-jarige Japanner Eijiro Miyamae doet mee aan een protest.

In Yokohama, ten zuiden van de hoofdstad Tokio, kwamen gisteren honderden betogers uit binnen- en buitenland bijeen om te demonstreren tegen de top die daar plaats heeft van het regionale samenwerkingsverband APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation).

De Verenigde Staten en acht andere landen die grenzen aan de Stille Oceaan, zoals Chili en Australië, willen binnen een jaar een handelsverdrag sluiten. Het lukte niet om tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan de conferentie – Obama was bezig aan een rondreis door Azië – al tot overeenstemming te komen. De onderhandelingen worden de komende tijd voortgezet.

In Japan liggen handelshervormingen moeilijk. Daar is men bang dat hervormingen de beschermde landbouwsector zullen treffen. Het land heeft een beslissing over deelname daarom uitgesteld.

Maar ook andere landen zijn bezorgd. „De deelnemers aan de APEC-top schuiven hun verantwoordelijkheid voor de economische crisis door naar ons, de werkende mens”, zei Kang Seung Cheol, secretaris-generaal van de Koreaanse Confederatie van Vakbonden tegen de Japan Times van gisteren. En Au Loong-yu, een onderzoeker uit Hong Kong, schreeuwt leuzen als „geen vrije handel!”

En Miyamae met zijn vissenkomoorbellen?

Die maakt tussen de boze mensen met hun spandoeken waarschijnlijk dankbaar gebruik van het moment om zijn excentrieke hoofddeksels te tonen, die hij als ontwerper maakt. Misschien meer promotie dan een protest?