Ergste wateroverlast in België achter de rug

Ondergelopen straat in het Belgische plaatsje Zwalm (Foto Reuters)Ondergelopen straat in het Belgische plaatsje Zwalm (Foto Reuters)

In België is een einde gekomen aan het overstromingsgevaar, na de zware wateroverlast dit weekeinde. Nu het vandaag gestopt is met regenen, stabiliseert de hoge waterstand op de rivieren de Dender, de IJzer en enkele andere plaatsen. Wel blijft het water op verschillende plekken voor problemen zorgen.

De rivieren in Oost-Vlaanderen hebben de hoge waterstand van vannacht goed doorstaan, waardoor het rampenplan weer is opgeheven, meldt De Standaard. Wel staan verschillende dorpen nog steeds blank, waardoor slachtoffers nog steeds niet in hun huizen kunnen. Volg hier de actuele waterstand. De Civiele Bescherming zet alle zeilen bij om het water weg te pompen. Over de totale schade van het noodweer zijn nog geen cijfers bekend.

De onophoudelijke regenval van dit weekend zorgde voor de ergste overstromingen sinds vijftig jaar. In Wallonië vielen daarbij drie doden en elders in het land werden duizenden woningen ontruimd. Afkondiging van het nationaal rampenplan was niet nodig, dit zou alleen tot tijdverlies hebben geleid.

Situatie in Nederland
Ook de Maas daalt weer. Het waterschap Peel en Maasvallei verwacht niet dat de in Midden- en Noord-Limburg aanzwellende Maas vandaag of morgen nog tot problemen gaat leiden. De piek is afgezwakt en wordt niet zo hoog als afgelopen zondag in Maastricht, liet een woordvoerster van het Noord-Limburgse waterschap maandag weten aan het ANP. Het waterschap gaat ondertussen door met het dichtzetten van dijken en het wegpompen van water.

    • Marije Willems