een weekeinde vol voetbal

Trainer Pieter Huistra van FC Groningen weet de 3-0 nederlaag van zijn ploeg gisteren tegen Heracles Almelo met name aan het verliezen van persoonlijke duels. „Normaal is dat voor ons een sterk punt. Maar vandaag waren we niet scherp in de duels.” Groningen schaarde zich donderdag ten koste van ADO Den Haag bij de laatste zestien in het bekertoernooi. Het had daarvoor 120 minuten nodig en nam daarna de strafschoppen beter. „Die wedstrijd speelde vandaag zeker mee”, aldus Huistra. „Je hebt relatief weinig tijd om te herstellen. Daarnaast speelden we op een andere ondergrond. Dat soort zaken heeft er allemaal mee te maken”, zei de trainer.

Demy de Zeeuw, Urby Emanuelson en Khalid Boulahrouz hebben zich afgemeld voor de oefeninterland van het Nederlands elftal woensdag tegen Turkije. De drie spelers kampen met blessures. Dat maakte de KNVB gisteren bekend. Bondscoach Bert van Marwijk roept vooralsnog geen vervangers op voor het drietal.

In Engeland versloeg Sunderland gisteren verrassend koploper Chelsea. Sunderland, met Boudewijn Zenden in de basis, won het uitduel met 3-0. De doelpunten werden gemaakt door Nedum Onuoha, Asamoah Gyan en Danny Welbeck. Het waren de eerste doelpunten die Chelsea dit seizoen in de competitie op eigen veld incasseerde. Arsenal profiteerde maximaal van de nederlaag van de koploper. De ploeg van Arsène Wenger won uit bij Everton met 2-1. Robin van Persie zat het hele duel op de bank. Arsenal heeft twee punten minder dan Chelsea. Manchester United verspeelde zaterdag voor de tweede keer binnen vier dagen punten. De ploeg kwam op bezoek bij Aston Villa niet verder dan een gelijkspel (2-2). Woensdag speelde de nummer drie van de ranglijst al gelijk tegen Manchester City.

Lazio Roma heeft gisteren voor eigen publiek de topper in de Serie A tegen Napoli met 2-0 gewonnen. Mauro Zarate en Sergio Floccari maakten de doelpunten. Lazio herstelde zich van twee nederlagen afgelopen week. Zowel de stadsderby tegen AS Roma als de wedstrijd tegen Cesena ging verloren. Door de zege blijft Lazio meedoen in de top van het klassement.

In de Spaanse competitie won FC Barcelona zaterdag thuis met 3-1 van Villarreal. Lionel Messi maakte na rust het verschil bij de Catalaanse club. David Villa bracht de thuisploeg halverwege de eerste helft op voorsprong, Nilmar maakte even later gelijk. Na een klein uur toonde Messi zijn klasse. Hij schepte de bal, na een fraai een-tweetje, over doelman Diego Lopez heen in het doel. De uitblinker gaf zeven minuten voor tijd ook het slotakkoord. Real Madrid won gisteravond het uitduel met Sporting Gijon met 1-0. Door de zege blijft de ‘Koninklijke’ koploper in de Primera Division.

Bayern München rekende gisteren eenvoudig af met FC Nürnberg. De ploeg van trainer Louis van Gaal won in eigen stadion met 3-0. Bayern klom door de overwinning naar de zesde plaats op de ranglijst. Klaas-Jan Huntelaar hielp Schalke 04 zaterdag met zijn zevende competitietreffer aan een punt tegen VfL Wolfsburg. In de uitwedstrijd zorgde de spits een kwartier voor tijd voor de gelijkmaker (2-2). Borussia Dortmund blijft koploper in Duitsland.

Zenit Sint-Petersburg heeft zich gisteren verzekerd van de Russische titel. De ploeg won de thuiswedstrijd tegen Rostov met 5-0 en werd daardoor twee speelrondes voor het einde van de competitie onbereikbaar voor de concurrentie. Ex-PSV’er Danko Lazovic maakte de eerste treffer door een strafschop te benutten. Zenit volgt Rubin Kazan op als kampioen.