De post komt morgen niet verder dan het sorteercentrum

Nederland, Rotterdam, 27 mei 2010, TNT post, Oranje brievenbus. postcode bezorging postbode poststukken poststukken postcodes postzegels versturen bezorgtijden brievenbussen verzending foto; Peter Hilz

Om elf uur vanavond leggen duizenden postbodes van TNT het werk voor 24 uur neer. Het is de eerste nationale poststaking sinds 1983.

1 Waarom staken de postbodes? Hun werkgever TNT Post wil voor medio 2013 alle postbodes vervangen door goedkopere postbezorgers. Daarbij verdwijnen 11.000 arbeidsplaatsen en worden 3.100 mensen gedwongen ontslagen. Bij deze reorganisatie verliezen veel meer postbodes hun huidige baan. Maar zij worden door TNT binnen of buiten het bedrijf aan ander werk geholpen, of vallen onder een speciale ouderenregeling. Nu werken er nog 12.500 postbodes fulltime bij TNT. Morgenochtend vertrekken 150 bussen met postbodes naar Den Haag om bij het hoofdkantoor van TNT Post te protesteren. Zij willen, onder aanvoering van de vakbonden, dat TNT de reorganisatie over een langere periode uitvoert en dat het bedrijf kritisch kijkt naar de noodzaak van de plannen. Volgens TNT is de rek er helemaal uit. Door internet en de toenemende concurrentie van andere postbedrijven is de hoeveelheid post van TNT in tien jaar tijd met 30 procent afgenomen. In een paginagrote advertentie in de dagbladen zei directievoorzitter Harry Koorstra vrijdag dat de reorganisatie noodzakelijk is om te overleven.

2 Gaan alle postbodes staken?Dat is niet waarschijnlijk. Maar het aantal postbodes dat besluit om het werk neer te leggen zal wel groot zijn. Tot gisteren hadden bijna 7.000 postbodes zich aangemeld voor een plaats in een van de bussen naar Den Haag. De postbodes die doorwerken, mogen het werk van hun stakende collega’s niet overnemen. Dat is zogeheten besmet werk en het uitvoeren ervan is wettelijk verboden.

Er wordt wel gewerkt bij de concurrentie: Sandd en DHL Global Mail (voorheen Selekt Mail). Deze twee bedrijven hebben geen postbodes in vaste dienst. Alleen postbezorgers, op basis van stukloon.

3 Wat gebeurt er met de post?De post die vandaag voor 18.00 uur op de bus is gedaan wordt wel opgehaald maar niet binnen 24 uur bezorgd, omdat de nachtploeg niet aan het werk gaat. Alle poststukken, gemiddeld 15 miljoen per dag voor TNT, blijven in containers in de sorteercentra van TNT. Post die dinsdag op de bus gaat, wordt er pas woensdag uitgehaald. Volgens een woordvoerder van TNT kan het na de staking ‘in het ergste geval’ nog een paar dagen duren voor alle post weer op tijd wordt bezorgd. Als de postbodes weer aan het werk gaan, moeten ze eerst de post van maandag en dinsdag verwerken.

4 Worden er uitzonderingen gemaakt?Ja, medische post en rouwpost worden wel op tijd bezorgd. Volgens TNT gaan rouwzendingen rechtstreeks naar de sorteercentra. Medische post (bijvoorbeeld urinemonsters) zit in speciale enveloppen met een eigen code. De sorteermachines kunnen deze post eruit ‘filteren’, zegt TNT. De postbodes die niet staken, zullen deze post vervolgens verwerken.

Postpakketjes worden ook gewoon bezorgd. Dit valt onder de aparte Pakketservice van TNT Post. Deze dienst heeft een andere cao. Bij de Pakketservice staan ook geen banen op het spel.

5 Wat als TNT niet op de eisen van de stakers ingaat?Dan volgt een nieuwe staking, dreigen de vakbonden. Daarbij wordt de druk opgevoerd: nu 24 uur, volgende week twee keer 24 uur, enzovoorts. Voor TNTis dat een horrorscenario. Het bedrijf is niet alleen bang om klanten te verliezen door deze acties, maar het kan ook niet eindeloos poststukken bewaren. Afgelopen weekend werd bekend dat oud-burgemeester van Tilburg Ruud Vreeman (PvdA) gaat bemiddelen in het conflict.

    • Patricia Veldhuis