Dag krant!

De nieuwe burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, gaat voortvarend te werk. Een paar weken na zijn inauguratie is hij  op Poetin en Medvedev na de belangrijkste politicus in de media geworden. Zijn staf breidt hij wekelijks uit met zijn vertrouwelingen, waarbij hij vaak put uit het arsenaal aan federale onderministers. So far so good. Iedere Moskoviet wenst hem het beste toe bij het uitvoeren van zijn beloofde hervormingen.Sobjanins grootste uitdaging is het bestrijden van het fileprobleem, dat in Moskou enorm is. Daartoe wil hij onder meer nieuwe parkeerplaatsen aan de rand van het centrum bouwen, winkelcentra langs de MKAD-ringweg slopen, de kleine autobusjes uitbannen en nieuwe wegen bouwen.  Ook heeft hij vorige week besloten een groot deel van de - illegale - kioskjes bij metrostations in het centrum van de stad te sluiten, om op die manier  voor meer ruimte voor het autoverkeer te zorgen.  Geen slecht idee. Inmiddels zijn zo’n 500 kraampjes (15 procent van het totaal) gesloten.

Een vriendin van mij, die bij zo’n kiosk ‘s ochtends vroeg op weg naar haar werk altijd fruit koopt, had vorige week het nakijken en was boos. Datzelfde geldt ook voor zowel de meer dan 7.000 migranten die in die gesloten kioskjes werkten en nu hun baan kwijt zijn als voor de ondernemers die inkomsten derven.

Maar behalve de fruitstalletjes en shoarmakraampjes heeft ook nog een ander soort kiosk het nakijken: de krantenkioskjes. Vorig weekend al is begonnen om bij sommige van hen de stroom af te sluiten. Duizend krantenkiosken dreigen nu te verdwijnen. Paniek bij de Vereniging van Persdistributeurs, die bang is voor een drastische daling van de circulatie van hun kranten en tijdschriften. Krantenabonnementen zijn tenslotte iets ongewoons in Rusland en de meeste Russen kopen een krant op weg naar hun werk.

Nu moet je hier niet meteen uit opmaken dat Sobjanin de persvrijheid wil beknotten, want dat is niet waar. Maar wel kun je zeggen dat de sluiting van de krantenkiosken een behoorlijke slag is voor de verspreiding van het vrije woord, dat binnen de grenzen van Rusland toch vooral in Moskou wordt uitgesproken en opgeschreven, hopelijk binnenkort ook weer door Oleg Kasjin.

PS

Slecht nieuws voor hen die dachten dat het demonstratieverbod onder de nieuwe burgemeester zou worden afgezwakt. Een kleine betoging van de Dag van de Woede voor het stadhuis werd vrijdagavond hardhandig door de politie uiteengeslagen. enkele actievoerders gingen voor meerdere dagen de cel in. Een wegens mishandeling van een politieagent die een fakkel in zijn gezicht geduwd kreeg.

    • Michel Krielaars