Cuba boos over virtuele aanslag op leven Fidel in nieuwe game

Ondanks of misschien juist dankzij een boze Fidel Castro is computerspellenreeks Call of Duty er toch weer in geslaagd. Morgen maakt de Amerikaanse uitgever Activision hoogstwaarschijnlijk bekend dat Call of Duty: Black Ops het best verkochte spel ooit is in de eerste week na de introductie. Afgelopen donderdag liet het bedrijf al weten een recordbedrag van 360 miljoen dollar (263 miljoen euro) te hebben verdiend met de game op de eerste verkoopdag, vorige week dinsdag.

Voor goede verkoopcijfers van een schietspel is traditioneel ophef nodig, liefst afkomstig van politici. En daar leek het nou juist bij Black Ops een beetje aan te ontbreken. De ophef rond Black Ops, dat zich afspeelt tijdens de Koude Oorlog, beperkte zich tot een boze reactie van Cuba op het level waarin de speler een nog jonge Fidel Castro probeert te vermoorden.

Iets wat de speler overigens niet lukt. Castro, in het spel met sigaar en baard en uitsluitend Engels sprekend, weet te ontsnappen. „De Verenigde Staten proberen op deze manier virtueel voor elkaar te krijgen waar ze vijftig jaar lang niet in geslaagd zijn”, zo staat te lezen op staatswebsite Cubadebate.

Een woordvoerder van producent Activision laat weten dat het spel „slechts een fictief verhaal vertelt”, geïnspireerd op de Koude Oorlog. „We ambiëren niet de geschiedenis of de rol van personen daarin te negeren of te verdraaien.” En daar bleef het bij. Zelfs een reclamefilmpje voor het spel, waarin kinderen als professionele soldaten met echte geweren wild om zich heen schieten, bracht geen boze politici op de been. Pay-off: There’s a soldier in all of us.

De vorige editie van Call of Duty, Modern Warfare 2, leidde nog wel tot wereldwijde discussie. In een niveau van het spel kan een speler op een vliegveld onschuldige burgers neerschieten. In Duitsland werd een aangepaste versie uitgebracht. Modern Warfare 2 bracht toen binnen zes weken meer dan 1 miljard dollar aan omzet op. De verwachting is dat Black Ops dit record breekt.