Cruijff wil fluwelen revolutie Ajax

Komende week cruciaal voor een crisis. Wel of geen witte rook uit het kamertje van van den Boog? - Foto: NOS.

Update (14.38u): Keje Moldenaar stelt zich kanidaat, meldt ANP.

De derde verliesbeurt op rij van Ajax heeft Johan Cruijff verleid op te roepen tot een revolutie. In zijn vanuit Spanje gedicteerde column voor De Telegraaf vraagt hij ‘alle Ajacieden’ kandidaten te kiezen voor de ledenraadverkiezing volgende maand.  Een derde van de raad is herverkiesbaar, maar Cruijff wil juist nieuwe kandidaten; oud-spelers.

Cruijff zet in op de ledenraad omdat daar de macht zit om bestuursleden te ontslaan, schorsen en benoemen. El Salvador wil af van de huidige bestuurders omdat zij volgens hem de club kapotmaken. Een coupe plegen in de raad, waar momenteel geen enkele oud-eerste elftalspeler van Ajax in zit, zou een eerste stap zijn richting een voor Cruijff herkenbaar Ajax.

Niet zo dom
Wie zijn daarvoor dan goede kandidaten? De column rept van Marc Overmars, ‘want hij heeft geholpen Go Ahead Eagles financieel gezond te maken’. Verder ook Keje Molenaar ‘om aan te geven dat niet alle voetballers zo dom zijn als vaak nog door sommigen wordt beweerd’. Peter Boeve, Tscheu La Ling, Edo Ophof en Peter Boeve maken het verlanglijstje van Cruijff compleet.

De ogen zijn nu gericht op het lijdend voorwerp. Toen Cruijff vorige week de aanval inzette werden hoofdtrainer, voorzitter en algemeen directeur verleid tot een reactie. Met wedstrijden tegen PSV en Real Madrid voor de deur kan met recht worden gezegd dat een diepe crisis op de loer ligt. Dit seizoen geen kampioen betekent al zeven jaar zonder landstitel. Het wachten is op witte rook bij Rik van den Boog.

    • Jules Seegers