boekberichten

Selexys’ promotiefilm toont Komrij in Spaanse badplaats

Boekhandelsketen Selexyz heeft een geestige promotiecampagne gelanceerd met een filmpje waarin de hoofdrol is weggelegd voor Gerrit Komrij. In het nogal absurdistische filmpje banjert Komrij door de Spaanse badplaats Salou. ‘You’re in Salou, Bitch’, staat op het T-shirt dat hij even overweegt te passen. Geen omgeving voor een boekhandel, en dat is precies het punt van de keten: dankzij hun website heeft óók Salou een goede boekhandel waar een stugge dichter zich thuis voelt: ‘De televisiecommercial benadrukt op een speelse manier de leidende rol van Selexyz als boekhandel’, zo luidt het persbericht.

Bekijk het filmpje viawww.nrcboeken.nl

Schröder beticht Bush van liegen

De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft voormalig president George W. Bush voor leugenaar uitgemaakt. In zijn boek Decision Points beschrijft Bush dat hij woedend was op Schröder, die in 2002 werd herkozen. Veel Duitsers waren tegen de oorlog en Schröder haalde electorale winst uit zijn nadrukkelijke verklaringen dat Duitsland niet mee zou doen aan de oorlog tegen Irak. Volgens Bush heeft Schröder hem misleid door steun voor de invasie te beloven tijdens een ontmoeting op 31 januari 2002. Schröders antwoord: ‘de voormalige Amerikaanse president Bush vertelt niet de waarheid’. Hij beloofde alleen een aanval op Irak te steunen als duidelijk werd dat er banden waren tussen Saddam Hoessein en Al-Qaeda. ‘Zoals we nu weten, was de motivatie van de regering-Bush om Irak binnen te vallen, gebaseerd op leugens’, aldus Schröder.

Het is weer tijd voor de beste boeken

Mooi op tijd voor de feestdagen: de boekentips van Britse prominenten in The Guardian. Weinig verrassend is het opduiken van Jonathan Franzens Vrijheid in verschillende lijstjes, onder andere van Sam Mendes (de regisseur van onder andere American Beauty, die vindt dat deze roman met ‘kop en schouders’ boven de rest van het aanbod van dit jaar uitsteekt. Ook Tony Blairs autobiografie wordt genoemd, uitgerekend door Jeremy Hunt, cultuurminister in het huidige Britse coalitiekabinet. Ook de autobiografie van Christopher Hitchens heeft twee vermeldingen, net als The Big Short, een analyse van Wall Street door Michael Lewis.

Lof voor Martin Amis en Stephen Fry

De memoires van Tony Blair werden wel gepasseerd door de jury van de Tesco Biografie van het Jaar-prijs. Die eer ging naar schrijver, komiek en acteur Stephen Fry voor The Fry Chronicles. Op de ceremonie voor de Galaxy National Book Awards, waar uitgevers centraal staan, kregen Terry Pratchett en Martin Amis lifetime achievement awards.