Bezorgdheid over Ierland groeit

De weigering van het noodlijdende Ierland om financiële steun te accepteren van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds leidt tot veel onrust op de Europese markten.

Vanmorgen werd de onrust verder gevoed door nieuwe cijfers van Eurostat. Daaruit blijkt dat het begrotingstekort van Griekenland slechter uitvalt dan tot nu toe was gedacht.

De nervositeit groeide dit weekend ook toen de Portugese minister van Buitenlandse Zaken speculeerde over een mogelijk vertrek van Portugal uit de euro. Dit zou aan de orde kunnen zijn als Portugal er niet in slaagt de begroting door ingrijpende saneringen op orde te krijgen. De opmerkingen leken een dreigement voor binnenlands gebruik om politici, financiële instellingen en instituties te bewegen in te stemmen met een saneringspakket voor de Portugese economie.

Intussen praat een delegatie van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deze week in Athene met de regering van het noodlijdende Griekenland, dat eerder door de EU te hulp werd geschoten. Volgens de vandaag gepubliceerde cijfers van Eurostat kwam het Griekse begrotingstekort in 2009 uit op 15,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in plaats van 13,6 procent die eerder dit jaar werd gepresenteerd. De zestien eurolanden hadden vorig jaar een gezamenlijk begrotingstekort van 6,3 procent tegen 2 procent in 2008.

De opgelegde bezuinigingen in Griekenland hebben het vertrouwen gekregen van de Griekse bevolking. Zo interpreteert althans premier George Papandreou de tweede ronde van de regionale verkiezingen die gisteren werden gehouden. Zijn partij, de socialistische partij PASOK, won in acht van de dertien regio’s.

Terwijl Griekenland de steun ‘omarmt’, houdt Ierland vast aan de weigering om financiële hulp van de Europese Unie te accepteren. „We zullen laten zien dat Ierland het alleen kan en wij zijn vastbesloten om zelf een oplossing te vinden voor de financiële perikelen”, zei Batt O’Keeffe, de Ierse minister van Economische Zaken afgelopen weekend.

Twijfel over de financiering van de Ierse staatsschuld leidde vorige week tot hernieuwde onrust op de de Europese obligatiemarkt. Het renteverschil tussen Duitsland en Ierland steeg naar het hoogste niveau ooit.

Opvallend is dat Ierland de staatsschuld al heeft gefinancierd tot medio volgend jaar, maar op de markt bestaat twijfel of het land daarna nog wel in staat is om geld aan te trekken. Een paar maanden geleden werd deze financiële strategie nog geprezen, nu worden er vraagtekens bij gezet. Dat is volgens marktanalisten een teken van de nervositeit van de markt.

Met name de Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat Ierland buitenlandse steun, en het bijbehorende saneringsprogramma, zou moeten accepteren.

De EU zette eerder dit jaar een noodfonds op van 440 miljard euro om een schuldencrisis in de budgettair zwakke landen voor te zijn. Samen met al verleende steun van 110 miljard voor Griekenland en IMF-steun bedraagt de totale financiële ruimte voor steun 750 miljard euro.