Acteurs goed in Albee

In wankel evenwicht van Edward Albee door Wallis Finkers Theaterproducties. Gezien: 13/11 Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 23/4. Inl: www.wallisfinkers.nl ***

Het is een griezelig gegeven: je beste vrienden kloppen bij je aan en zeggen dat ze bang zijn in hun eigen huis. Zonder er veel woorden aan vuil te maken betrekken Edna en Harry de kamer van je dochter.

In wankel evenwicht (‘A Delicate Balance’, 1966) is naast Wie is er bang voor Virginia Woolf? een van de mooiste toneelstukken van Edward Albee. Maar ook riskant om op te voeren. Zusterhaat gevoed door alcohol. Een hysterische dochter die na haar vierde mislukte huwelijk opnieuw intrekt bij haar ouders. En juist die ouders, Tobias en Agnes, moeten het angstige echtpaar gastvrij onderdak bieden.

Angst voor een onbekende dreiging is de kern van In wankel evenwicht. Is het de Koude Oorlog? De atoombom? In de regie van Wannie de Wijn spelen voortreffelijke acteurs als Porgy Franssen, Nettie Blanken, Paul Hoes en Mirjam Stolwijk een explosieve voorstelling die zich afspeelt in een cognackleurig decor. Van begin af aan is de inzet hoog; het knalt, zwiept, sleept mee. Voor acteurs is dat heerlijk. Anneke Blok als de alcoholistische zuster is geweldig. Porgy Franssen in de rol van Tobias is prachtig in zijn wanhopige spel, net zo fraai verstild als de partita’s van Bach die hij laat klinken. Maar regisseur De Wijn is voorbijgegaan aan het geheim van die angst voor het naamloze. Jammer. Maar er staat hoogstaand acteerspel tegenover.

    • Kester Freriks