5 redenen om uit te gaan

1 talkshow

Women in Paradise Clubnight

Amsterdam: Paradiso kelder. Tijd: 18.30-22.00u. Entree: 5 euro incl. daglidmaatschap. www.paradiso.nl

Women in Paradise is een jaarlijks terugkerend festival ter viering van Internationale Vrouwendag (8 maart) voor een publiek van vrouwen en mannen. In oktober gingen de Women in Paradise Clubnights van start, een maandelijkse talkshow met live optredens in de Paradisokelder. Vanavond is de tweede editie, met optredens van o.a. Karsu Donmez, Celine Cairo, Elena Skrypets (Cirque Stilleto) en Sanne Groot-Koerkamp. Verder praten Marynka Nicolaï-Krylova en Anousha Nzume met de gasten over de veranderende samenleving en de mogelijkheden voor vrouwen. Dj van de avond: PolyEstA.

2 locatietheater

Welcome to the Club

Den Haag: Paard van Troje. Tijd: 20.00 & 21.30u. Entree: 10 euro. www.decultuurbrouwerij.nl

De nieuwe Haagse stichting De CultuurBrouwerij presenteert vanavond haar tweede locatietheatervoorstelling: Welcome to the Club. Het stuk, waarin live muziek, dans en theater samensmelten op de dansvloer, is gemaakt door de jonge Haagse theatermaakster Ida van Esch.

3 wereldmuziek

AfroCubism

Eindhoven: Muziekgebouw. Tijd: 20.15u. Kaarten: 39 euro. www.muziekgebouweindhoven.nl

In 1996 zou een groepje topmuzikanten van Mali naar Havana reizen voor een samenwerking met Cubaanse solisten en zangers. Door problemen met hun visum kwamen de Malinezen echter nooit aan en namen de Cubanen noodgedwongen een geïmproviseerd album op. Het resultaat: The Buena Vista Social Club. Nu, 14 jaar later, wordt het oorspronkelijke idee alsnog gerealiseerd met de cd AfroCubism en een tournee met o.a. Eliades Ochoa, de enige nog levende muzikant uit de Buena Vista Social Club.

4 mediatechnologie

Crosslab Event: Mobile Design

Rotterdam: De Unie. Tijd: 19.30u. Entree: 2,50 tot 7 euro. www.crosslabevents.wdka.nl

CrossLab, platform voor digitale media van de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam, organiseert een serie events over mediatechnologie en -design. De populariteit van ‘apps’ voor mobiele mediaplatformen laat zien dat er een nieuw domein voor ontwerpers is geboren. Hoe beïnvloeden de mobiele gebruiker, ‘real time’ informatie en kleine displays de ontwerppraktijk? Sprekers/projecten: Marc Fonteijn, Guppies in the Dark en Sander Veenhof.

5 film/debat

Another Side of Iran

Groningen: ForumImages. Tijd: 20.00u. Entree: 6,80-8,80 euro. www.groningerforum.nl

Naar aanleiding van de winnende World Press Photo 2010 – waarop Iraanse vrouwen hun onvrede met de presidentsverkiezingen letterlijk van de daken schreeuwen – staan ForumImages en de Stichting Clear stil bij de beeldvorming over Iran: wat is waar en wat niet? De avond start met de vertoning van No One Knows about Persian Cats van Bahman Ghobadi (2009). Na de film spreken drie in Nederland woonachtige Iraniërs over hun geboorteland.