14 november 1970

Op deze plek voortaan elke dag een bericht uit NRC Handelsblad van diezelfde dag 40 jaar geleden, uit de eerste jaargang van de krant. Omdat 15 november 1970 een zondag was, komen deze berichten uit NRC Handelsblad van zaterdag 14 november, jaargang 1, nr.39:

Noord-Vietnam schiet Amerikaans vliegtuig neer

SAIGON 14 NOV. – Noord-Vietnam heeft een onbewapend Amerikaans verkenningsvliegtuig neergeschoten. Dit was het eerste incident van dien aard nadat het neerschieten van een soortgelijk Amerikaans toestel in mei leidde tot zware Amerikaanse luchtaanvallen op Noordvietnamees grondgebied.

Het Amerikaanse militaire commando in Saigon deelde mee, dat het vliegtuig van het type R-4 gisteren boven Noord-Vietnam werd neergeschoten. De twee leden van de bemanning zijn omgekomen, zo wordt aangenomen. De Amerikaanse minister van defensie, Melvin Laird, heeft gisteravond een mogelijke wraakoefening aangekondigd. [...] (Reuter)

Cruyff en Ajax verzoend

AMSTERDAM, 14 NOV. – In een gisteravond in Amsterdam gehouden bespreking zijn het bestuur van Ajax en Johan Cruyff met wederzijds begrip omtrent de in het recente verleden ontstane meningsverschillen tot overeenstemming gekomen.