Nederlands kookboek van het jaar

Elk jaar vindt de verkiezing van het kookboek van het jaar plaats. De Librisprijs voor kookboeken, zeg maar, met net als bij de Libris en de Ako-prijs genomineerde kookboeken, zij het dan hier in verschillende categorieën. We hadden natuurlijk van tevoren diepgaande analyses moeten geven van al die kookboeken, wat voor kookopvattingen erachter schuil gingen, hoe de kookstijl was van de verschillende koks, wat ze ons eigenlijk voor leven toedachten middels hun gerechten en dan ook nog of ze een beetje konden schrijven en een aardig boek hadden gemaakt. En of de illustraties deugden ook nog natuurlijk. En hoe lekker we de recepten vonden als we die eens flink gingen koken. Maar dat is er niet van gekomen. Daarom nu dan maar meteen het bekroonde boek in de categorie ‘Nederlands’ ter hand genomen: Home Made van Yvette van Boven.

Het boek ziet er vrolijk en animerend uit, met, zoals het een modern kookboek betaamt, heel veel foto’s, ook werkfoto’s die echt verhelderend zijn. Heb ik altijd van gehouden, van foto’s die laten zien hoe iets moet. Dat deed de Time Life-serie Praktisch koken altijd zo goed, daar leerde je echt van.

We gaan de komende dagen dieper doordringen in dit universum, maar eerst maken we Yvettes bloemkoolsoep met stilton-croutons. Nu ja, hij werd een klein beetje anders toen ik hem maakte, want alles hangt altijd af van de toevallige hoeveelheden, ik deed de hele bloemkool en Yvette zegt 250 gram en daardoor werd mijn soep dikker en gebruikte ik geen maïzena. Ook deed ik geen stilton in de soep, omdat ik de bloemkoolsmaak al heel lekker vond. Zulke dingen moet iedereen maar zelf bekijken. Koken is toch een kwestie van een beetje je eigen inzicht en verstand volgen.

Hak de bleekselderie en de ui tamelijk fijn en fruit ze aan in de boter. Verdeel de bloemkool in roosjes en bak die even mee. Voeg de bouillon toe en de melk – op twee eetlepels na – en laat het geheel koken tot de bloemkool zacht is, ongeveer 20 minuten.

Pureer de groenten in de bouillon en voeg de room toe. Mocht de soep dun zijn, bind hem dan met maïzena aangemaakt met 2 eetlepels melk.

Verkruimel de stilton in de soep en roer hem even op laag vuur door. Breng op smaak met peper en zout.

Zet de oven op 180 graden en haal het ovenrooster eruit. Verwarm de olie met de fijngehakte knoflook en zout en peper en laat op laag vuur even trekken zodat de olie naar knoflook smaakt. Snijd vier dunne plakjes van de ciabatta. Giet de olie over de plakjes brood en hussel het geheel voorzichtig om. Leg de schijfjes brood op het rooster en bak ze in een paar minuten lichtbruin.

Vermeng de crème fraîche met de stilton en schep op elk stukje brood wat van het kaasmengsel. Zet de ovengril aan en gril de crostini kort tot de kaas gesmolten is.

Schep de soep in borden of kommen en leg in elke portie een stukje brood. Eet meteen op.

Bloemkoolsoepmet stilton

1 ui
2 stengels bleekselderie
1 kleine bloemkool
3 el boter
½ l bouillon
2,5 dl melk
1,25 dl slagroom
1 el maïzena
75 g stilton
4 sneetjes ciabatta
1 dl olijfolie
1 teen knoflook, geperst
50 g stilton
3 el crème fraîche

    • Marjoleine de Vos