Zoveel schoenen, wat moet je ermee?

Vandaag worden de laatste spullen van oplichter Madoff geveild. „Je kan miljarden hebben, maar smaak is niet te koop.”

Shoes which belonged to disgraced financier Bernie Madoff, are displayed during a press preview of items from Madoff to be auctioned, at the Brooklyn Navy Yard, November 10, 2010. Hundreds of items once belonging to Madoff will be auctioned off on November 13, 2010, running the gamut from a massive emerald-cut diamond to his black bedroom slippers, US officials said. Proceeds from the auction will compensate the victims of his multibillion USD Ponzi scheme. TOPSHOTS/AFP PHOTO/Emmanuel Dunand AFP

Ongelooflijk, dacht de Spaanse antiekhandelaar Xavier Palmer (47) toen hij de veilingcatalogus van de inventaris van Bernard en Ruth Madoff doorbladerde. ,,Zoveel sokken, schoenen, stropdassen, riemen en truien. Wat moet je er mee?” Hij is vrijdag alleen naar de kijkdag op een industrieterrein in Brooklyn gekomen voor de juwelen van het echtpaar. Daar ziet hij wel handel in. Oké, vooruit, voor zichzelf kijkt hij nog even naar de meer dan twintig paar schoenen van het merk Belgian Shoes. Precies de goede maat. ,,Bernard heeft ook 42.”

Vandaag worden de laatste spullen van de vorig jaar tot 150 jaar cel veroordeelde Madoff in New York geveild. Persoonlijke spullen waarmee ze hun appartementen in New York hadden ingericht. Eerder werden al huizen, boten, auto’s en andere persoonlijke spullen bij opbod verkocht. Later volgt nog een veiling in Florida. De opbrengst komt ten goede aan de slachtoffers van het zogeheten piramidefonds van Madoff.

Eenmaal bij de schoenen aangekomen schudt antiekhandelaar Palmer zijn hoofd. ,,Ze zullen wel peperduur zijn, maar ze zien er afschuwelijk uit.” Doorverkopen op internet, dat is het enige dat je volgens hem met deze vreselijke schoenen kan. De juwelen vallen hem eigenlijk ook wat tegen. Hij kijkt even om zich heen en dempt zijn stem. ,,Zo zie je maar. Het blijven Amerikanen. Je kan miljarden hebben, maar smaak is niet te koop.”'De potentiële kopers kunnen de juwelen van Ruth Madoff even passen. Oorbellen, kettingen, armbanden, ringen; een lange toonbank ligt er vol mee. Twee vrouwen passen om de beurt een met diamanten ingelegde zilveren armband. Perfect, zegt veilingmedewerker Eric tegen de ene dame. Dan past de andere vrouw. Opnieuw perfect, volgens Eric. Een echtpaar pakt het serieuzer aan. De man haalt twee vergrootglazen uit een tas en een duimstok. Hij pakt eerst een diamanten armband en meet nauwkeurig op: ,,1,4 millimeter, darling.” Zijn vrouw noteert het in de catalogus. Als hij klaar is met de juwelen, past hij nog een paar Rolex-horloges.

De organisatie hoopt dat de veiling vandaag anderhalf tot twee miljoen dollar opbrengt.

Ruiken aan de rijkdom van een meesteroplichter: pagina 13

    • Tom Kreling