Zitten op vermalen koelkast

Op oude koelkasten kun je comfortabel zitten. Dat bewijst Dirk van der Kooij, zojuist afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Van der Kooij ontwierp drie recyclemeubels, Endless genoemd. De ontwerper kocht een afgedankte Chinese lasrobot en bouwde die om tot een 3D-printer. Hij voedt de robot met ‘polystyreenhavermout’, vermalen kunststof onderdelen van oude koelkasten. „Ideaal spul”, zegt Van der Kooij, „het krimpt bij het afkoelen maar 0,3 procent.”

De robot spuugt een eindeloos lange warme plastic sliert van 4 millimeter breed uit. Laag op laag ontstaat zo in drieënhalf uur tijd een stoel.

Van der Kooij biedt keuze uit drie modellen – een schommelstoel, een bureaustoel en een zitkamermodel – in diverse kleuren. Kosten: 800 euro per stoel. Meer informatie op www.dirkvanderkooij.nl.

    • Arjen Ribbens