Willem II ploegt maar voort, bij regen en tegenwind

Het had een mooie avond kunnen worden als Willem II op De Graafschap zijn eerste seizoenszege zou hebben behaald. Storm en regen voorkwamen dat.

Van grote afstand wenken de felbrandende lichtmasten van het Koning Willem II Stadion. Het is echt herfst. Het regent zwaar en het waait stevig. Het is geen weer dat de Tilburgers naar buiten trekt. Alleen de verstokte, fanatieke supporters van eredivisieclub Willem II melden zich aan de poorten van de voetbalarena. Zij zijn deze avond bereid een offer te brengen aan hun in nood verkerende club.

Tienduizend voetballiefhebbers uit Tilburg en omgeving hoopten getuige te zijn van de eerste overwinning dit seizoen van hun favoriete club. Na 57 minuten dropen ze teleurgesteld af. Weer geen vreugde, weer geen overwinning, weer geen leuke wedstrijd. Scheidsrechter Eric Braamhaar meende na overleg met zijn assistenten en de trainers van Willem II en De Graafschap dat het veld door de zware regenval niet meer bespeelbaar was. De bal rolde niet meer, spelers gleden uit en botsten per ongeluk op elkaar.

En het was nog wel zo’n vrolijke boel geweest op de tribunes. De aanhang van Willem II zong dat het een lust was. Niet dat het spel reden tot euforie gaf. Maar er sprak hoop uit de gezangen van de fans van de ‘tricolores’. Hoop op betere tijden, hoop op het behoud van hun club voor de eredivisie.

Zowel financieel als sportief maakt een van de oudste voetbalclubs van Nederland (opgericht in 1896) en van de eerste profclubs (1954) zware tijden door. Willem II staat na dertien wedstrijden onderaan in de eredivisie, zonder overwinning, en kampt na recente saneringen nog altijd met een grote schuld. Een half jaar geleden bedroeg de schuld 4,8 miljoen euro. De verwachting is dat aan het eind van het seizoen de schuld is teruggebracht tot 1,4 miljoen.

Grote man achter de sanering is crisismanager Paul Bottelier, als inspirator van de ‘commissie van wijze mannen’, die eind seizoen op aandringen van de bezorgde gemeente Tilburg werd ingesteld. Bottelier, voormalig lid van de Sociaal Economisch Raad, voormalig bestuurslid van de werkgeversorganisatie VNO/NCW en lid van de Raad van Commissarissen van de Rabobank, is ziek. Op dwingend advies van zijn huisarts nam hij per direct een maand rust.

Vorige week vrijdag werd het liefdadigheidswerk bij Willem II de 72-jarige hartpatiënt Bottelier weer te machtig. Supporters scholden in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo (1-4) de scheidsrechter uit voor hoerenzoon, nadat een speler van Willem II een rode kaart had gekregen. Het duel werd enige tijd stilgelegd. Bottelier maande het publiek tot kalmte en voegde er aan toe dat deze wandaad de noodlijdende club een paar duizend euro boete zou gaan kosten. De paar duizend die hij de afgelopen weken op z’n knieën bijeen gebedeld had. Zijn functie wordt waargenomen door Jan van Esch, een van de sponsors van de club.

Jan Hamming, wethouder Sport, Integratie en Armoede, zat gisteravond tussen de fanatieke supporters op de King Side van het Koning Willem II Stadion. „Daar voel ik me thuis, daar zitten de liefhebbers en de echte Tilburgers. Daar voel je wat er leeft, wat de mensen nodig hebben”, zegt de PvdA-bestuurder, Zeeuw van geboorte. Hij had de afgelopen maanden voortdurend overleg met Bottelier en de andere wijze mannen. „Vinger aan de pols houden, dat deed ik. Maar we kunnen tevreden zijn, de financiën zijn zo goed als op orde. Er zijn bezuinigingen geweest. Spelers zijn verkocht, andere spelers zijn gehuurd, weer anderen die goedkoop waren omdat ze transfervrij bij hun club waren. De club staat er financieel beter voor. Nu nog het sportieve deel. Het elftal draait nog niet. Ik heb al voorgesteld zelf in de spits te gaan spelen. Maar daar heeft de trainer natuurlijk niet naar geluisterd.”

De trainer is Gert Heerkes, de technisch directeur is Henry van der Vegt. Ondanks dat zij verantwoordelijk worden gesteld voor de sportieve neergang, hoeven zijn vooralsnog niet voor ontslag te vrezen. Wie zou dat moeten betalen? Zo weet Hamming. Aan de voet van de King Side staan voor de wedstrijd tegen De Graafschap supporters onder hun paraplu te trappelen van ongeduld. Velen zijn met de fiets gekomen. Ja, want Willem II zullen zij steunen, ook als het noodweer is. Zij willen niet bestolen worden van hun grootste weekendvermaak, betaald voetbal. Hoe slecht ook, hoe verliesgevend ook, het stadion is hun thuis. „Ik kom hier al vijftig jaar”, zegt een man van middelbare leeftijd. „Willem II is mijn club. Ik heb het kampioenschap van 1955 nog meegemaakt. Ik heb Frantisek Fahdronc als trainer meegemaakt, en Co Adriaanse. Geweldige trainers.”

Gert Heerkes moet het met minder bewonderaars doen. „Hij doet zijn best”, zegt de oude, trouwe supporter. „Maar hij heeft geen goede spelers. Wat wil je ook: geen geld, geen goede spelers.” Heerkes bedacht voor de wedstrijd van gisteren een oude truc. Hij belegde vanaf woensdagmiddag een trainingskamp, in de hoop dat zijn spelers zich beter konden voorbereiden dan thuis bij hun partner en eventuele kinderen. Of het geholpen heeft, blijft ongewis, nu de regen spelbreker was.

Waar nood aan geld is komen geruchten op gang. Enkele weken geleden werd het bericht gelanceerd dat een Oekraïense ondernemer interesse had in de traditieclub uit Tilburg. Traditie heeft Willem II zeker, evenals aanhang en een mooi stadion. Dat zou de Oekraïner hebben aangetrokken. Maar sinds het eerste gerucht is er niets meer vernomen. Willem II ploegt nu maar voort, bij regen en tegenwind.

    • Guus van Holland