Westerse filosofie was leidraad voor Jason W.

Afshin Ellian verkeert in de overtuiging dat Jason W. bevrijd is van zijn militante gedachtegoed door ‘westerse filosofie’ (Opinie & Debat, 6 november). Het is eerder andersom.

De oorsprong van het terrorisme ligt namelijk juist in de westerse filosofie. Het was de Verlichting die geweld legitimeerde voor het bereiken van politieke doelen. Maximilien Robespierre (1758-1794), de belangrijkste politiek leider van de Franse Revolutie, noemde zijn werkwijze zelfs ‘de Terreur’ en stelde: „Om de democratie te kunnen vestigen en consolideren, om een vreedzaam constitutioneel bewind mogelijk te maken, moeten wij eerst de vrijheidsoorlog tegen de tirannie tot een goed einde brengen [...] Wij moeten de binnenlandse en buitenlandse vijanden der republiek vernietigen, willen wij niet zelf ten onder gaan [...] Is in tijden van vrede de deugd de voornaamste steunpilaar van democratisch bewind, dan moet datzelfde bewind in tijden van revolutie berusten op deugd én terreur [...] Terreur is niets anders dan recht, snel, streng en onbuigzaam recht; ook in de terreur komt de deugd tot uiting [...] Men heeft weleens gezegd, dat de terreur een steunpilaar van despotie is [...] De revolutie is de despotie van de vrijheid tegen de tirannie.”

De Terreur van de Franse Revolutie kostte honderdduizenden mensen het leven. Veel islamologen stellen dat de politieke, militante islam een kind is van Europees revolutionair denken. Bovenstaande woorden van Robespierre passen dan ook precies in de denkwijze van militante moslims, die de islam tot een revolutionaire karikatuur hebben vervormd.

Abdul Haq Compier

Hoofdredacteur van Al-Islaam, het tijdschrift van Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Nederland

    • Abdul Haq Compier
    • Hoofd van Al-Islaam