Vooral regen

Na het weekend krijgt heel Nederland te maken met een flinke weersverbetering. Het wordt droog en de zon schijnt steeds vaker. Daarbij gaan de temperaturen omlaag. De verandering van het weerbeeld heeft te maken met een uitgestrekte zone van hoge luchtdruk die van boven de oceaan het continent op schuift.

Voorafgaand aan het binnentrekken van dit hogedrukgebied stroomt aan de oostflank ervan koude lucht vanuit het noorden over ons land. Die koudere lucht bereikt ons morgen later op de dag, tegelijkertijd met een aantal opklaringen die in het westen en noordwesten aan het eind van de middag mogelijk nog even wat ruimte kunnen geven aan de zon.

Verder is het de rest van dit weekend toch vooral een natte boel. Op plekken waar het nu nog droog is, gaat het in de loop van vanmiddag ook regenen. Wel waait het een stuk minder stevig dan de afgelopen dagen, meestal zwak tot matig uit het zuidwesten. Daarbij wordt het komende nacht 8 tot 12 graden en morgen overdag 10 tot 13 graden.

In de tussentijd lopen de neerslagtotalen verder op. In Limburg valt dit weekend tussen 30 en 60 millimeter. Omdat het ook in België fors regent, stijgt het waterpeil van de Maas flink.

Maandag tot en met woensdag schijnt de zon regelmatig. Het wordt kouder met op steeds meer plaatsen ’s nachts temperaturen rond het vriespunt.