VN: 200.000 zieken binnen jaar in Haïti

De Verenigde Naties schatten dat de cholera-epidemie in Haïti binnen zes tot twaalf maanden tot 200.000 zieken zal kunnen leiden. De VN hebben hun leden gisteren om een noodfonds van ruim 164 miljoen dollar (120 miljoen euro) gevraagd om de uitbraak te kunnen bestrijden.

De verwachting van 200.000 zieken binnen een half jaar tot een jaar weerspiegelt de grote omvang van de uitbraak, zei woordvoerder Gregory Hartl van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) gisteren. Ook het aantal geïnfecteerden dat tot nu toe is overlijden aan de ziekte (6,5 procent) is veel hoger dan verwacht, zei Hartl. Tot nu zijn door de cholera-epidemie ongeveer 800 doden gevallen en ruim 12.000 mensen besmet.

De laatste cholera-uitbraak in Haïti was een eeuw geleden. „Niemand van de Haïtianen die nu leven is ooit in aanraking geweest met cholera, dus de bevolking is zeer vatbaar voor de bacterie”, zei Hartl. „De verspreiding gaat heel snel via water en het verspreidt zich via mensen die vaak geen symptomen hebben.”

Met het noodfonds willen de VN doktoren, medicijnen en waterzuiveringsinstallaties aanvoeren. Cholera kan leiden tot ernstige diarree, overgeven en uitdroging. De ziekte kan binnen enkele uren dodelijk zijn, maar is gemakkelijk te genezen door snelle toediening van water en zouten. (AP, AFP)