Tenniskalender?

Na Rafael Nadal en Andy Roddick wil nu ook Roger Federer een korter tennisseizoen. Hoe kan het bestuur van de ATP de tenniskalender voor de komende jaren het best verkorten?

Richard Krajicek, voormalig proftennisser en directeur van het ABN Amro World Tennis Tournament: „Dat het seizoen korter wordt, staat vast. Het is nog de vraag om hoeveel weken het zal gaan. Wanneer dat bekend is, kan worden bepaald hoe dat moet gaan gebeuren. Het probleem is dat de Australian Open traditiegetrouw in januari wordt gehouden en de US Open in september. Het zou een hoop schelen wanneer ze de Australian Open naar maart verzetten. Ik vrees niet voor mijn toernooi. Ik heb de opties al mogen bekijken en wij staan er goed voor.”

Jacco Eltingh, oud-toptennisser en voormalig lid van de raad van bestuur van de ATP: „Toen ik in de raad van bestuur van de ATP zat, heb ik hier ook over moeten beslissen. Maar dit is absoluut een groot kolderverhaal. Natuurlijk is het voor de spelers goed wanneer ze een langere periode aan het einde van het jaar hebben om volledig te herstellen, maar daar gaat het helemaal niet om. Nadal en Federer, die zelf in de spelersraad van de ATP zitten, willen een kortere kalender zodat ze meer exhibitietoernooien kunnen spelen en daarmee extra geld kunnen opstrijken. Zo moe zijn die toppers echt niet, hoor. Ze moeten verplicht zo’n zestien toernooien per jaar spelen, een beetje proftennisser moet dat aankunnen. Dat dit nu ineens gebeurt, is alleen maar eigenbelang.”

Thiemo de Bakker, proftennisser: „Hoewel dat het beste voor de spelers zou zijn, kunnen toernooien niet zomaar worden geschrapt. Ik heb dit seizoen letterlijk elke week moeten spelen en heb slechts twee weken vakantie in een jaar, de kalender verkorten is dus noodzakelijk. Ik heb begrepen dat ze een aantal toernooien bij elkaar in een week willen organiseren. Ik zou het zelf een goed idee vinden om de Australian Open een paar weken later te organiseren, zodat we daar niet alweer eind december heen moet reizen. Maar dan moeten andere toernooien ook worden verschoven en of dat mogelijk is, betwijfel ik.”

Robin Haase, proftennisser: „Schaatsers hebben drie tot vier maanden de tijd om uit te rusten en zich voor te bereiden op het volgende seizoen, terwijl ons seizoen van januari tot november en soms zelfs tot en met november loopt. Het zou dus heel logisch zijn om de kalender te verkorten. Het is echter bijna onmogelijk om dat te doen. De toernooidirecteuren willen uiteraard niet dat hun toernooi slechts om het jaar wordt gehouden of dat toppers zomaar mogen afzeggen. Ik heb begrepen dat de kalender iets logischer ingepland wordt, zodat we minder hoeven te reizen. Dat zou al schelen.”

Jesse Huta Galung, proftennisser: „Ik vind dat de kalender minstens met twee weken moet worden ingekort. Het seizoen loopt nog twee weken door. Ik heb echter besloten om deze week te stoppen, ik zou ook nog wel willen doorgaan, maar ik moet naar mijn lichaam luisteren. Maar een aantal spelers wil ook aan de laatste toernooien deelnemen om in de ranking te stijgen zodat ze direct kunnen meedoen aan het hoofdtoernooi van de Australian Open. Mij lijkt het een goed idee wanneer er meerdere toernooien in een week zouden worden georganiseerd. Twee of drie in plaats van één per week. Op die manier zouden de nummer 100 tot en met 120 ook meer kans krijgen om ertussen te komen en wordt de kalender automatisch verkort.”

Michiel Schapers, voormalig proftennisser: „Bij de vrouwen is het gelukt om de kalender te verkorten. Zij hebben twee maanden de tijd om in alle rust te werken aan hun spel en fysiek. De mannen spelen echter meer toernooien. Maar als we in het belang van de spelers denken, moet er toch gekeken worden welke toernooien het veld moeten ruimen. Of ze zouden iets moeten doen aan het aantal verplichte toernooien zodat de toppers meer vrijheid hebben. Daar zullen de toernooidirecteuren alleen niet blij mee zijn, want zij halen natuurlijk het liefst zoveel mogelijk toppers in huis.”

    • Shari Kiljan