'Spelers beter af bij Oranje'

De oefeninterland van Oranje tegen Turkije (woensdag) kan een nieuw hoofdstuk opleveren in het conflict tussen de KNVB en Bayern München.

Bert van Marwijk kan met het oproepen van Robin van Persie en Mark van Bommel de toch al broze relaties met Arsenal en Bayern München verder op scherp zetten. De bondscoach stelde gisteren droogjes vast dat hij er niet is „om vrienden te maken”. Van Marwijk heeft „in het belang van de spelers zelf” Van Persie en Van Bommel geselecteerd voor de oefeninterland tegen Turkije, woensdag in Amsterdam. „Ik heb intensief contact met beide voetballers onderhouden. Ze zijn fit en kunnen voetballen. Bovendien willen Van Persie en Van Bommel allebei dolgraag voor het Nederlands elftal spelen.”

De KNVB ligt al maanden in de clinch met Bayern München over de hamstringblessure van Arjen Robben. De aanvaller keerde na het WK in Zuid-Afrika geblesseerd terug bij zijn club. Bayern München eist een schadevergoeding. Beide partijen zouden gisteren opnieuw met elkaar praten, maar een vliegtuig met een delegatie van Bayern München mocht niet landen op Schiphol vanwege de storm. Er zou worden gesproken in een hotel op de luchthaven. Vanuit het toestel is er telefonisch contact geweest tussen directeur betaald voetbal Bert van Oostveen en de clubleiding van Bayern. Secretaresses van beide partijen zoeken nu naar een nieuwe datum.

Volgens Van Oostveen moet het selecteren van Van Bommel los worden gezien van de ruzie over Robben. „Dat Karl-Heinz Rummenigge (voorzitter van Bayern, red.) in de media Van Bommel heeft geadviseerd niet naar Oranje te gaan is een opmerking voor zijn rekening. Mark is medisch fit verklaard. Dan zie ik niet in waarom hij niet geselecteerd kan worden”, zegt Van Oostveen.

De directeur betaald voetbal houdt zich vast aan de regels voor interlands. „Er bestaan over het oproepen van al dan niet geblesseerde spelers heldere internationale kaders, opgesteld door de wereldvoetbalfederatie FIFA. Daar gaan wij op verantwoorde wijze mee om. Van Bommel en Van Persie hebben hierover contact gehad met hun clubtrainers.” Bayern-trainer Louis van Gaal liet gisteren weten dat een optreden van Van Bommel in Oranje „misschien wel een goede zaak is”.

Van Marwijk is van mening dat de van blessures terugkerende internationals de komende week beter af zijn bij Oranje dan bij hun club. Zo selecteerde Van Marwijk verder ook de onlangs oververmoeide Wesley Sneijder en de geblesseerden Theo Janssen en Dirk Kuijt. „Ze hebben een tijdje niet gespeeld en moeten ritme opdoen. Bij het Nederlands elftal kunnen ze fatsoenlijk trainen. Bij hun clubs is dat anders want daar ontbreken de internationals”, stelt Van Marwijk.

De bondscoach trekt zich niets aan van de kritiek die Arsenal en Bayern München in zijn richting hebben geuit. „Ze communiceren alleen maar via de media met mij. Dat is niet mijn stijl. Als ze problemen ergens mee hebben kunnen ze me bellen. Maar ik ga niet op allerlei berichten reageren. Al hebben de opmerkingen van Arsène Wenger me wel verbaasd”, aldus Van Marwijk.

De coach van Arsenal nam vorige week tijdens de voorselectie van Van Persie al een voorschot op een mogelijke rentree in Oranje. „Ik denk dat de coach van Nederland een goed gevoel voor humor heeft”, zei Wenger op de website van Arsenal. Wenger stelde gisteren echter dat een rentree in Oranje niet onbespreekbaar is. De coach gaat er wel van uit dat Van Persie maximaal een helft speelt.

Van Persie stond de afgelopen maanden met een enkelblessure langs de kant en deed vorige week voor het eerst weer ruim een half uur mee. De aanvaller van Arsenal speelde zijn laatste interland op het WK in Zuid-Afrika. Van Bommel raakte vorige maand tijdens de interland tegen Zweden geblesseerd aan zijn knie en maakt waarschijnlijk pas morgen tegen FC Nürnberg zijn rentree bij de Duitse kampioen. De aanvoerder van Oranje is volgens Van Marwijk „topfit”, waarmee hij suggereerde dat Van Bomel al veel eerder in actie had kunnen komen.

Zowel Arsenal als Bayern München leeft al langer in onmin met de KNVB. Wenger uitte vorig jaar forse kritiek op de medische staf van het Nederlands elftal toen na een oefenduel met en in Italië een verkeerde diagnose bij Van Persie zou zijn gesteld. De spits miste een groot deel van het seizoen door een zware enkelblessure. Arsenal dreigde aanvankelijk met een rechtszaak maar zag daar uiteindelijk van af.

    • Erik Oudshoorn
    • Koen Greven