Ruiken aan de rijkdom van een meesteroplichter

De spullen van Bernard Madoff gaan vandaag onder de hamer. Handelaren zijn vooral uit op de juwelen van de Amerikaan die beleggers 50 miljard dollar wist af te troggelen.

Shirts which belonged to disgraced financier Bernie Madoff, are displayed during a press preview of items from Madoff to be auctioned, at the Brooklyn Navy Yard, November 10, 2010.Hundreds of items once belonging to Madoff will be auctioned off on November 13, 2010, running the gamut from a massive emerald-cut diamond to his black bedroom slippers, US officials said. Proceeds from the auction will compensate the victims of his multibillion USD Ponzi scheme. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand AFP

Natuurlijk gaat de bewaker van het industrieterrein straks zelf ook even kijken. Hij wil zien met wat voor spullen die Bernard Madoff zijn huizen had ingericht. „Hij was een fucking miljardair, man.” Hij lacht en laat de houten tandenstoker in zijn mond snel van links naar rechts rollen. Maar iets kopen? Zeker niet. Te duur. Maar ook een kwestie van ethiek. Want Madoff was een „enorme oplichter”. „Je koopt toch ook niets op een veiling van een drugscrimineel?”

Het grijze, golfplaten gebouw waarin de spullen van oplichter Bernard Madoff en zijn vrouw Ruth liggen uitgestald, staat op de voormalige scheepswerf Brooklyn Navy Yard. Ver weg van de chique New Yorkse buurten waar het leven van Madoff zich afspeelde. Er tegenover staat een oude stenen loods. Pay master of the Navy Yard, staat op de gevel. Gisteren kon de Madoff-inventaris bekeken worden. Vandaag zijn de persoonlijke spullen aan de beurt, bij een eerdere veiling werden al boten, huizen en auto’s verkocht.

Bij zijn veroordeling vorig jaar juni zei Madoff tegen de rechter het hem speet. Het was nooit zijn bedoeling geweest mensen te kwetsen. „Toen het begon dacht ik nog dat ik eruit kon stappen, maar elke keer dat ik het probeerde, groef ik een diepere kuil.”

Maar aan de inventaris te zien, was het wel een prettige kuil waar Madoff met zijn vrouw in zat. Tapijten, stoelen, lampen, kussens, vazen, kandelaars: alles is te koop. En bij het zien van die hele inventaris zie je het echtpaar bijna lopen door hun rijk gevulde appartementen. Bernard hield van sigaren. Hij had er verschillende bewaarkistjes voor. Hij had veel truien, heel veel truien, voornamelijk kasjmier. Polo’s, maat xl. Handenvol horloges. En meer riemen dan een normaal mens ooit zal dragen.

„Er zit ook een boel rommel tussen”, zegt Nancy Call uit Michigan. Ze is met haar schoonmoeder mee die juwelen wil kopen. Ze kijkt naar een hemelbed, bank en stoel; allemaal in hetzelfde oudbollige bloemetjesmotief. Op het bed is een papier geplakt. ‘Zonder matras.’ Call grinnikt. „Het bed is al niet zo mooi, zit er ook nog eens geen matras bij.”

Hoe was de verdeling in huize Madoff? Kookte Ruth? Gebruikte ze dan de handmixer uit Japan en de pannenset van Le Creuset? En bakte Bernard koekjes met behulp van de speciale muffin-vormpjes?

’s Avonds tijd voor een boek. Kookboeken, een aantal speciaal voor Ruth, zoals the great chefs of American cook cosher. Dan las Bernard waarschijnlijk In the shadow of the law of No second chance. Voor zijn vrouw stond Bad girls, good women nog in de notenhouten boekenkast. Speelde een van beide vaak op de piano van Steinway & Sons? En speelden ze het bordspel Monopoly met vrienden of gewoon met z'n tweeën?

Wie een echt Madoff-souvenir wil, kan ook op de veiling terecht. Zo is er een zilveren bordje waarin zijn naam is gegraveerd. Of skischoenen waar Ruth met de hand haar naam op heeft geschreven. Licht genant is een zilveren fotolijstje met inscriptie: To Ruth and Bernie, such good friends… Love, Jeanette and Alex.

Mikel Rustegar (33) is uit Los Angeles gekomen om namens een zakenman juwelen te kopen. Zijn budget is een half miljoen dollar. Hij vindt er niets onethisch aan om spullen van Madoff te kopen, de opbrengst gaat naar de slachtoffers. Waar hij nog steeds niet bij kan, is hoe het echtpaar jarenlang al dat geld heeft kunnen uitgeven. „Dat je met geld van anderen een keer spareribs gaat eten, oké, dat is slecht. Maar andermans geld uitgeven aan juwelen en die ook echt dragen, dat is duivels.”

    • Tom Kreling