Rechter: asielcrisis breidt uit

De asielcrisis in Griekenland breidt zich als een (olie)vlek uit over Zuid-Europa. Dit zei de Nederlandse rechter in het Europese Hof voor de rechten van de mens, Egbert Myjer, gisteren in Leiden. Ook naar andere zuidelijke landen, zoals Italië en Malta, schorst het Hof de uitzetting van kwetsbare illegalen.

Terugsturen van minderjarigen, moeders met kinderen of zwangere vrouwen naar die landen acht het Hof te gevaarlijk. „De grote vraag is nu wat de Europese Unie vermag”, zei Myjer. Nederland zet op bevel van Straatsburg al enige tijd geen asielzoekers uit naar Griekenland. Dat land kan de immigranten niet meer verwerken. Feitelijk wachten nu 2.140 vluchtelingen in Nederland uitzetting naar Griekenland af.

Volgens Myjer loopt de afspraak dat asielzoekers worden terugverwezen naar het eerste land waar zij voet aan wal zetten, op z’n einde. Over deze regeling is een klacht in Straatsburg aanhangig van een Afghaanse vluchteling tegen België en Griekenland. Myjer voorspelde dat die uitspraak, die in december wordt verwacht, „interessant” zal worden. Deze asielzoeker werd vorig jaar België uitgezet. In Griekenland leeft de man sindsdien als dakloze. Zijn verzoek is er nog niet in behandeling. Volgens Myjer begint het EU-immigratiestelsel vast te lopen. „De Europese Unie zal hier een oplossing moeten geven.”