Prostaat geeft opwinding

Kenneth Lin heeft er schoon genoeg van dat de politiek de medische wetenschap aftroeft en negeert. Hij wordt weer gewoon dokter en stopt met zijn beleidsbaan bij de Amerikaanse Preventive Services Task Force (USPSTF) die adviseert over bijvoorbeeld borstkanker- en prostaatkankerscreening.

Amerikaanse mannen kregen jarenlang te horen dat ze vanaf hun 50ste regelmatig hun PSA moeten laten meten. Het leidt tot rectale touchers, naaldbiopten, prostaatoperaties. Soms voor niks, vaak met akelige bijwerkingen. De USPSTF zei steeds: we weten nog niet of prostaatscreenen goed is.

Begin november zou dat advies worden: niet screenen. De vergadering daarover is op het laatste moment uitgesteld, volgens Linn omdat er een lobby tegen het advies op gang kwam. Vorig jaar ontraadde de USPSTF borstkankerscreening bij vrouwen van 40 tot 50, waarop de Amerikaanse Senaat toch screening vanaf 40 jaar invoerde.

    • Wim Köhler