'Plagiaat memoires Bush'

Het schrijven van zijn memoires ging oud-president George W. Bush gemakkelijk af, zei hij deze week nog tegen Oprah Winfrey. „Veel mensen denken dat ik niet kan lezen, laat staan schrijven.”

In werkelijkheid leunt het net verschenen Decision Points deels op citaten en beschrijvingen van anderen, die Bush zich toegeëigend heeft, schreef website The Huffington Post gisteren. Zo beschrijft Bush hoe de Afghaanse president Karzai voor zijn inauguratie in 2001 op het vliegveld van Kabul arriveert. Een geallieerde krijgsheer uit Tadzjikistan vraagt Karzai waar zijn mannen zijn. „Waarom Generaal”, antwoordt deze, „u bent mijn mannen – u bent allen Afghanen en mijn mannen.”

Bush zelf was echter niet aanwezig bij de inauguratie. De anekdote en het citaat komt letterlijk uit The Mess in Afghanistan (2004) van auteur Ahmed Rashid.

Elders beschrijft Bush ogenschijnlijk een tweegesprek met senator John McCain over de troepenversterking in Irak in 2007. „Succes kan ik niet garanderen”, sprak McCain. „Maar mislukking is zeker als we deze nieuwe strategie niet uitvoeren.” McCain zei het alleen niet tegen Bush, maar tegen de Washington Post.

The Huffington Post concludeert dat Bush te lui is om zelf een boek te schrijven. Zoals hij ooit zei: „I use the Google.”