Nog hartklachten van Madoff

Ook Nederlandse beleggers werden slachtoffer van het pyramidespel van Bernard Madoff. Ze zijn boos op de oplichter, maar vooral op de banken die particulieren Madoff-klant maakten.

(FILES) A picture taken on January 14, 2009 in New York, shows Bernard Madoff leaving US Federal Court after a hearing regarding his bail. The French prosecutor's office opened on May 29, 2009 an investigation into allegations of fraud following complaints from investors who say they were harmed in a pyramid scheme orchestrated by US financier Bernard Madoff, legal sources said. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY AFP

De grote klap kwam al bijna twee jaar geleden, maar nog altijd dreunt hij door. Ook in Nederland.

„Tijdens klantenbijeenkomsten kom ik mensen tegen die er hartklachten aan over hebben gehouden”, zegt Tymon Sevenster. „Mensen die worstelen met hun hypotheek, mensen die slecht slapen of die een deel van de pensioenopbouw kwijt zijn.” Sevenster is voorzitter van de Stichting Claim SNS/Bos & Partners. Deze stichting probeert voor 95 klanten een schadevergoeding te krijgen van SNS Bank. Dat was de bank die voor hen de fondsen aankocht van de veroordeelde Amerikaanse zakenman Bernard Madoff.

In december 2008 kwam uit dat Madoff beleggers wereldwijd op het verkeerde been had gezet via een langlopend piramidespel. Madoff had zijn beleggingen breed uitgezet: bij bevriende Amerikaanse miljonairs en acteurs. Maar ook bij pensioenfondsen, ‘gewone’ burgers en liefdadigheidsinstellingen. Zo is bijvoorbeeld de Nederlandse Maag Lever Darm Stichting voor twee ton ingestapt. Ook particuliere Nederlandse beleggers en ondernemers bleken slachtoffer. De bekendste naam die in de lijst van slachtoffers opduikt: SHV-familie Fentener van Vlissingen.

Overal ter wereld zijn rechtszaken aangespannen voor genoegdoenin. Door curatoren van het ineen gestorte Madoff-imperium, door institutionele beleggingsfondsen en door groepen particuliere beleggers.

In Nederland lopen twee bodemprocedures. De Belgische beleggersclub Deminor heeft het Curaçaose trustkantoor Citco gedagvaard namens ruim zevenhonderd klanten. Voor de helft bestaat die groep uit Nederlanders. Deminor vordert 150 miljoen euro terug.

Een tweede procedure is door de stichting van Tymon Sevenster, een voormalig manager van investeringsmaatschappij HAL. Aangezien bij Bos & Partners weinig valt te halen heeft Sevenster zijn pijlen gericht op SNS om de verloren 75 miljoen terug te claimen. „SNS heeft fondsen verkocht aan particulieren die enkel aan professionele partijen verkocht mochten worden”, zegt Jurjen Lemstra, de advocaat van de stichting. Ook buiten Madoff is hij op misstanden gestuit. „Particulieren kregen beleggingen aangeboden waar geen toezicht op was en waarvan bekend van was dat die alleen aan voor professionele partijen waren bedoeld. SNS heeft meerdere verklaringen afgegeven dat men aan professionals verkocht. Dat was in strijd met de waarheid”, zegt Lemstra.

Sevenster en Lemstra hebben het dossier over de gang van zaken rond de Madoff-beleggingen en SNS Bank bij de Autoriteit Financiële Markten gedeponeerd met de vraag of de toezichthouder de zaak wil onderzoeken. De AFM wil niet zeggen of er een onderzoek loopt. Wel wil een AFM-woordvoerder kwijt dat het niet in het belang is van consumenten om toegang te krijgen tot fondsen die bedoeld zijn voor professionele parijen.

SNS heeft vorig jaar erkend het niet netjes was wat er met de Madoff-klanten is gebeurd. De bank gaat ervan uit dat de schadevergoeding die is aangeboden voldoende is. „Van de 350 klanten die verlies hebben geleden op de bewuste beleggingen heeft 75 procent ingestemd met de compensatie die wij aanboden”, zegt een woordvoerder van SNS. Die bedroeg 25 procent van de geleden verliezen, een tegemoetkoming die de bank naar eigen zeggen puur uit coulance heeft gedaan.

De woede bij belegger Sevenster is inmiddels wel wat weggeëbd. Hij wil niet zeggen hoeveel hij zelf heeft verloren. „Ik heb de boosheid onderdrukt. Je moet dit klinisch aanpakken. Op Madoff kan ik niet meer kwaad zijn, die zit voor 150 jaar in de cel. Wel vind ik het onbegrijpelijk dat dit soort praktijken in Nederland kon plaatsvinden. Het is als inbreken bij het volle daglicht.”

    • Heleen de Graaf