Nicolien Sauerbreij

Wie is de vrouw van de week?

Snowboardster Nicolien Sauerbreij (31).

De Winterspelen zijn toch al voorbij?

Jazeker, die waren in februari. Ze won toen de gouden medaille op de parallelreuzenslalom. De eerste Nederlandse medaille in de sneeuw, de honderdste ooit voor Nederland.

Dat wisten we dus al.

Maandag verschijnt haar biografie. Geschreven door Hans Nieuwenburg, zelf oud-waterpolo international. ‘Met vallen en opstaan’ is de titel.

‘Laks met wax’ was ook leuk geweest.

Alsof zij er wat aan kon doen dat de materiaalman op de Olympische Spelen in Salt Lake City in 2002 haar board insmeerde met stroop, waardoor ze de berg afkroop.

Stroop?

Nou ja, bij wijze van spreken. Hij had de verkeerde wax gebruikt. Een snowboard waxen is een secuur werkje. Er zijn verschillende soorten was voor natte, droge, oude, nieuwe, warme, koude en kunstsneeuw. Een waxbehandeling kan zomaar tien uur duren. Eerst vijf tot twintig lagen zachte wax, dan de harde, dan poeder.

Tjonge. En wie had die materiaalman alleen gelaten met haar snowboard?

Haar trainer.

Is dat niet haar vader, skileraar Maarten Sauerbreij?

Mh mh.

Ja, dan snap ik dat er een biografie komt.

Wist je dat ze op haar tweede al op ski’s stond?

Maar ze koos voor snowboarden? Vond ze dat vetter?

Het imago van snowboarders is een stuk hipper dan van skiërs, dat is waar. De internationale skifederatie FIS wil nu ook dat snowboarders zich hipper kleden. Geen glad snelheidspakje meer, maar wijde tenues. Losse kleding zou volgens de FIS beter passen bij de jeugdige cultuur van het snowboarden.

En Sauerbreij houdt zich aan de kledingvoorschriften?

Min of meer. Bij de opening van het seizoen in oktober droeg ze een jas en broek, overeenkomstig de regel dat de outfit niet meer uit één stuk mag bestaan. Maar om nou te zeggen dat haar broek heel wijd zat...

De broek zat strak?

Nee hoor, zei Sauerbreij. ‘Ik heb gewoon heel zware bovenbenen’.

    • Rinskje Koelewijn