Kunst ING overgedragen aan Drents Museum

Europa, Nederland, De Schiphorst, 11-11-2010 ING-Collectie naar Drents Museum. Op de foto Een zelfportret van de Nederlandse realist Dick Pieters die symbol staat voor de ING collectie aan de directeur van Drents Museum overhandigd. 273 topstukken uit de ING-collectie zijn aan het Drents Museum in Assen geschonken. Tegelijkertijd is de sponsor-overeenkomst tussen het museum en de bank getekend. De kunstwerken zijn van bekende kunstenaars als Henk Helmantel, Matthijs Rölling en Barend Blankert. ING schenkt de kunst aan het Drents museum omdat er in de bankkantoren steeds minder plaats is voor kunst. Over ruim een jaar zijn de schilderijen te zien. Het museum wordt momenteel verbouwd. Foto Evelyne Jacq

Een oranje lint is om het kleine schilderijtje gestrikt. Zelfportret met bril van Dick Pieters ligt op tafel in de tuinzaal van het statige chateauhotel/restaurant De Havixhorst in De Schiphorst. Aan de kant staat het grote Man op zolder van Barend Blankert op een ezel. Het zijn slechts twee van de 273 kunstwerken die de bank schenkt aan het Drents Museum.

Bij de officiële overdracht, afgelopen donderdag, waren 45 van de 51 betrokken kunstenaars aanwezig. „Het gebeurt niet elke dag dat je als museum een topcollectie cadeau krijgt”, zegt Ellen ter Hofstede van het Drents Museum.

Bankbedrijf ING stoot een deel van zijn 22.000 kunstwerken af, omdat het aantal bankkantoren waar deze van oudsher werden getoond, afneemt. Het Drents Museum werkt al jaren samen met ING bij het samenstellen van tentoonstellingen. Museumdirecteur Michel van Maarseveen beschouwt de bank als zijn „bondgenoot om figuratieve kunst op de kaart te zetten.” ING wordt de komende drie jaar hoofdsponsor van het museum, maakte ING-voorzitter Nick Jue bekend tijdens de presentatie van de nieuwe catalogus Natuurlijk, Nederlandse figuratieve kunst 1970-2010.

Kunstenaar Erik de Jong (52) uit Amsterdam vindt het bijzonder dat zijn schilderijen nu naar een museum gaan. „In een bedrijf is je werk heel lang zichtbaar voor een kleine groep. Straks word je door heel veel mensen kort bekeken.”

Kunstenaar Joke Frima (58), overgekomen uit Frankrijk, is verheugd dat haar werk van het Drents Museum wordt. „Het wordt nu een openbare collectie”, zegt ze.

Kunstenaar Jan van Dis (65) uit Amsterdam verwacht dat zijn werk nu „meer in de running” blijft dan wanneer het in particuliere handen was gekomen. „Als mensen dit over 200 of 300 jaar zien, denken ze: o, dat was kennelijk belangrijk werk in die tijd.”

    • Karin de Mik